Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.05.2016.

Nastavak saradnje u oblasti odbrane sa Poljskom



Potpisivanjem Plana bilateralne vojne saradnje između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Poljske u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju definisane su osnove saradnje i aktivnosti za 2016. godinu.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Republike Poljske pukovnik Zbignjev Rošinski saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane razvijena i da od 2012. godine, kada je bila simbolična, beleži kvalitativan i kvantitativan napredak, uprkos nepovoljnijim budžetskim uslovima.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je da su opredeljenje za razvoj saradnje u oblasti odbrane najbolje potvrdili i susreti najviših vojnih zvaničnika. Pored susreta ministara odbrane i načelnika generalštabova, značajan je kontinuitet bilateralnih odbrambenih konsultacija za dalje definisanje pravaca i konkretizaciju saradnje.

Zahvalio je na podršci evropskim integracijama Republike Srbije, donaciji artikala vojne imovine Republike Poljske radi saniranja posledica poplava, kao i uzdržanosti prilikom glasanja za prijem tzv. "Kosova" u ~UNESCO~.

Pukovnik Rošinski istakao je zadovoljstvo nivoom ostvarene saradnje i izrazio uverenje da je, s obzirom na potencijale, moguće dalje razvijanje i unapređenje. Kao težišne oblasti istakao je vojno obrazovanje i sve značajniju saradnju združenih operativnih komandi i u oblasti operativne standardizacije. Poljska strana je spremna za saradnju u oblasti obuke i učešća u multinacionalnim operacijama, kao i razmene iskustva iz koncepta borbenih grupa Evropske unije i saradnje sa Evropskom odbrambenom agencijom.