Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.05.2016.

Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Ruskom Federacijom



Načelnik Uprave za Međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i izaslanik odbrane Ruske Federacije u Beogradu pukovnik Andrej Andrejevič Kindjakov potpisali su Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu. Tim povodom, oni su istakli obostrano zadovoljstvo suštinskim napretkom saradnje u oblasti odbrane. To se posebno odnosi na kontinuitet poseta visokog nivoa, pre svega na učešće ministra odbrane Zorana Đorđevića na 5. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, kao i na predstojeću posetu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića Ruskoj Federaciji.

Intenziviranje saradnje u oblasti odbrane sa Ruskom Federacijom Kapetan bojnog broda Konjikovac iskazao je zahvalnost Ruskoj Federaciji zbog podrške koju pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i našim naporima da probleme na prostoru Kosova i Metohije rešimo mirnim putem, kroz dijalog zainteresovanih strana. On je posebno naglasio da Srbija nastavlja primenu proklamovane vojne neutralnosti, te da će nastaviti ravnopravno da sarađuje sa svim partnerima, na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Pukovnik Kindjakov se saglasio da je saradnja u oblasti odbrane dostigla visok nivo opštih i političkih bilateralnih odnosa, kao i da će biti učinjeni napori da se taj nivo zadrži i u narednom periodu. Takođe, on je potvrdio opredeljenje da se nastavi sa razvojem i intenziviranjem obostrano korisne vojno-vojne, vojnotehničke, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje.

U konstruktivnoj atmosferi razmenjeni su stavovi o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, sagledana bilateralna vojna saradnja i modaliteti za uspešnu realizaciju planiranih aktivnosti.