Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.05.2016.

Kurs za nacionalne planere u Centru za mirovne operacije



Kurs za nacionalne planere u Centru za mirovne operacijeU Centru za mirovne operacije danas je počeo prvi pilot kurs Ujedinjenih nacija za nacionalne planere, namenjen obuci lica koja se na nacionalnom nivou bave planiranjem i održavanjem mirovnih operacija uz korišćenje vodećih dokumenata UN.

Desetodnevni kurs, u kome učestvuju 22 polaznika iz 17 država, otvorila je Simona Mikulesku, šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu, koja je napomenula da on učesnicima treba da pruži znanja i veštine neophodne za planiranje učešća u mirovnim operacijama.

— Veoma cenimo doprinos Vlade i Vojske Republike Srbije koje su intenziviraleKurs za nacionalne planere u Centru za mirovne operacije aktivnosti obuke i slanja personala u međunarodne misije, za šta današnji skup predstavlja dobar primer. Srbija je, iako relativno nova učesnica tih aktivnosti, veoma uspešna i cenimo vaš evidentni doprinos međunarodnim naporima za održavanje svetskog mira — istakla je Simona Mikulesku.

Pozdravljajući učesnike skupa, brigadni general Slobodan Joksimović, načelnik Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane, istakao je da je kurs za Vojsku Srbije svojevrsna prekretnica.

— Prošle godine je sertifikovan naš prvi UN kurs, a sledeće ćemo, nadamo se, verifikovati još dva, što pokazuje našu punu posvećenost primeni svih preporučenih standarda treninga Ujedinjenih nacija, rekao je general Joksimovići i dodao da ćemo nakon ovog skupa, prestati da budemo „mladi i mali“ Centar koji je još uvek u potrazi za svojim mestom u sistemu.

Učesnike kursa pozdravio je i šef Integrisane službe za obuku Ujedinjenih nacija Mark Pedersen, a otvaranju su prisustvovali i zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović.

Kurs za nacionalne planere u Centru za mirovne operacijeDesetodnevni kurs koji pohađaju predstavnici vojnih i policijskih snaga sa različitim iskustvima iz Jugoistočne Azije, Afrike, Latinske Amerike i Evrope, predstavlja dobru priliku za implementaciju novih smernica za angažovanje u međunarodnim operacijama, koje su Ujedinjene nacije prošle godine ustanovile na takozvanom „Hipo panelu“.

Centar za mirovne operacije je postao globalno vidljiv i prepoznat kao kredibilan partner UN, što dokazuje i poverenje koje mu je dato da organizuje kurs ovog nivoa. Početkom meseca Centar je postao član Evropske asocijacije centara za obuku za mirovne operacije (~EAPTC~), a do kraja godine planira se učlanjenje i u svetsku organizaciju (~IAPTC~).

photoFOTOGALERIJA