Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.05.2016.

Kamen temeljac i novi pogon u „Krušiku“



Ministar odbrane Zoran Đorđević i direktor HK „Krušik“ a.d. Valjevo Mladen Petković položili su danas kamen temeljac za novu kapislanu u kojoj će biti zaposleno 120 novih radnika.

Polaganju kamena temeljca prisustvovali su i predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i preduzeća odbrambene industrije. Potom je otvoren novi proizvodni pogon u toj fabrici odbrambene industrije.

Premijer Vučić je, puštajući u rad novi pogon fabrike, naglasio kako je veoma ponosan jer je ta fabrika „priča o borbi i neodustajanju“.
- „Krušik“ se vraća na vrata stare slave. U narednom periodu će broj zaposlenih porasti na više od 2000 za veoma kratko vreme. To je veliki uspeh. „Krušik“ danas posluje dobro, finansira se iz sopstvenih sredstava i sarađuje sa preduzećem Jugoimport-SDPR koje izvozi oko 70 odsto robe iz ove fabrike. Ponosan sam na radnike koje sam danas sreo i na sve koji vole Valjevo i ovu fabriku. Želimo da „Krušik“ utiče na rast srpske ekonomije i da utiče na jačanje odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije, jer je to veoma važno u savremenom svetu, naveo je predsednik Vlade.

Direktor „Krušika“ Mladen Petković istakao je da je u toj fabrici odbrambene industrije u toku realizacija dve velike investicije u vrednosti od 19,4 miliona evra.
- Prva investicija se odnosi na izgradnju kapislane, za koju je danas položen kamen temeljac. Vrednost investicije, realizovane u saradnji sa preduzećem Jugoimport-SDPR, je 10 miliona evra. Kapisle će se proizvoditi pre svega za potrebe preduzeća iz grupacije odbrambene industrije Srbije. Druga investicija odnosi se na izgradnju fabrike za proizvodnju komora raketnih motora. Na mestu tog objekta, u kojem se sada nalazimo, nekada je bila „Krušikova“ alatnica koja je porušena tokom bombardovanja 1999. godine. Danas je premijer Vučić pustio u rad mašinu koja predstavlja srž nove tehnologije i time su se stekli uslovi za serijsku proizvodnju raketnih sredstava. Vrednost investicije je 9,4 miliona evra i „Krušik“ je finansira iz sopstvenih sredstava, rekao je Petković.

Površina novog objekta kapislane biće 1.208 metara kvadratnih. U njoj će se proizvoditi inicijalna sredstva za potrebe Vojske Srbije, kapisle za streljačku municiju tipa Bokser vlažnim postupkom kalibra 4,5 i 5,5 milimetara. Predviđeni kapacitet proizvodnje je 400 miliona komada godišnje.

Hala za hladno i rotaciono istiskivanje prostire se na 2.929 metara kvadratnih sa kompletnom infrastrukturom. Proizvodni program fabrike biće komore raketnih motora za rakete: ~S5~,~ S8~, munja 128 milimetara, plamen grad, oganj i orkan (komore do 600 milimetara i dužine 6.000 milimetara). Kapacitet proizvodnje je 35.000 komada godišnje.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA