Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.05.2016.

Izložba „Majstor za automobile i ljudske duše“



Otvorena izložba „Majstor za automobile i ljudske duše“ Multimedijalni projekat i izložba „Majstor za automobile i ljudske duše“, posvećeni Dragiši Kruniću, beogradskom automehaničaru, duborescu, pesniku, galeristi, satiričaru i tv-scenaristi, predstavljeni su večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije. Autori projekta su Anita Panić i sin Dragiše Krunića – slikar Slavko Krunić.

Tvorac ideje o projektu je Anita Panić, tv-autor, pisac i dokumentarista, koja je 1992. godine za Televiziju Beograd snimila dokumentarni film o nesvakidašnjem čoveku – Dragiši Kruniću, pod nazivom „Majstor za automobile i ljudske duše“. Posredstvom plakata, fotografija, oslikanog nameštaja, raznovrsne arhivske građe, dokumentarnog filma i originalnih slika poznatih srpskih slikara na Otvorena izložba „Majstor za automobile i ljudske duše“ postavci u Domu Vojske rekonstruisani su život i vreme Krunića koji je šarmom i harizmom urbanog junaka obeležio jedno vreme u Beogradu.

Na večerašnjem predstavljanju projekta, prisutnima su se obratili direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin, reditelj Zdravko Šotra, pesnik Ljubivoje Ršumović, slikar Milan Tucović i autorka projekta.

Pukovnik Karapandžin je istakao da je Dragiša svaki od svojih talenata vredno razvijao, nije dopustio da uvenu zakopani i skriveni od ostalih, već ih je marljivo umnožavao na radost onih koji su ga inspirisali.

Otvorena izložba „Majstor za automobile i ljudske duše“ Prisećajući se i prepričavajući brojne anegdote sa Krunićem, Šotra je naglasio da se „taj mangup nije džabe rađao i živeo“, a Ršumović, koji je otkrio Dragišin pesnički talenat, ga je nazvao „pravim beogradskim šmekerom“.

Da je izložba po mnogo čemu neobična rekao je slikar Milan Tucović, objasnivši da je Krunić „spajao nespojivo – elitu i lokalne zgubidane, vrhunsku umetnost i otrežnjujuću šalu“.

Autorka projekta, Anita Panić, objasnila je prisutnima zašto je Dragiša Krunić bio „majstor za automobile i ljudske duše“.

- Zato što je taj neobični čovek s Pašinog brda bio ne samo automehaničar, već i mudrac, pesnik, galerista, satiričar i filmski scenarista. On je posle više decenija bavljenja popravkom automobila odlučio da se posveti umetnosti. Svoju automehaničarsku radionicu pretvorio je u galeriju u kojoj je priređivao brojne izložbe najeminentnijih domaćih slikara, rekla je autorka i dopustila glumcu u ulozi čuvenog „majstora Živote“ da otvori izložbu.

Neobičnim načinom života i iskrenom voljom za druženjem Dragiša Krunić okupljao je umetnički krem prestonice, koji je Otvorena izložba „Majstor za automobile i ljudske duše“ uvažavao sve njegove kreativne predloge stvarajući tako romantičniji, humaniji i plemenitiji period života u odnosu na današnjicu. Taj talentovani čovek, družeći se u svojoj automehaničarskoj radnji sa umetnicima, počeo je da piše i glumi. Objavio je tri zbirke – „Između hleba i neba“ (1975), „Moje mušterije“ (1982) i „Ja, zatočenik noći“ (2000). Objavljivao je tekstove u „Ježu“, kao i u mnogim listovima i časopisima. Napisao je scenarija za tv-seriju „Priče iz majstorske radionice“ (TV Beograd, 1985) i film „Šesta brzina“ (1985) sa Zdravkom Šotrom. Sa Ljubivojem Ršumovićem, Rastkom Zakićem i Miljenkom Žuborskim bio je glumac prvog književnog pozorišta „4 asa“. Preminuo je 2004. godine u Beogradu.

Izložba „Majstor za automobile i ljudske duše“ traje do 4. juna.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.05.2016
Пуковник Стевица С. Карапанџин
10.05.2016
Анита Панић
10.05.2016
Отварање изложбе