Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.05.2016.

Proslava povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede - "Begej 2016"



Dan Vojske Srbije i Dan pobede obeležen u ZrenjaninuTačno u podne, artiljerijskom paljbom koju su izveli pripadnici gardijskog bataljona, na zrenjaninskom Trgu slobode danas je započela svečanost povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede. Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Tomislav Nikolić, ministar odbrane Zoran Đorđević, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, najodgovornije starešine i rukovodioci Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, vojno-diplomatski kor, predstavnici lokalne samouprave i verskih zajednica, kao i mnogobrojni građani.
Dan Vojske Srbije i Dan pobede obeležen u Zrenjaninu
Predsednik Nikolić je podsetio na istorijski značaj „dva blistava datuma iz srpske vojničke istorije“ kojima oživljavamo uspomenu i odajemo počast našim hrabrim ustanicima, junacima, borcima, komandantima, vojskovođama i vladarima, ali i važnost grada Zrenjanina, koji je, kako je naglasio, „jedan od onih gradova koje s ponosom nazivamo istorijskim i kulturnim centrima Vojvodine i Srbije“.

- Jugoslavija je treća zemlja u Evropi po broju stradalih tokom Drugog svetskog rata. Neuporedivo najveći procenat jugoslovenskih žrtava činili su Srbi, ili sa puškom u ruci, ili stradali u dva nemačka i mnogo ustaških logora, jedinih koncentracionih logora u svetu specijalizovanih za smeštaj i pogrom dece, za više desetina hiljada srpske dece, ali i romske i jevrejske – podsetio je predsednik Nikolić dodajući da ne smemo da zaboravimo da je zločin počinjen i da smo obavezni prema žrtvama da ih pominjemo i da ih se sa pijetetom sećamo.

PDan Vojske Srbije i Dan pobede obeležen u Zrenjaninurema njegovim rečima, naša sloboda je iskovana u krvi da bismo danas mogli da vodimo državu na miran način i da svoje interese ostvarujemo mudrom državničkom politikom.

- Deveti maj, Dan pobede u Drugom svetskom ratu, obeležava se istovremeno i kao Dan Evrope, imajući u vidu da je savremena Evropa zasnovana na osnovnim načelima koji su vodili borce protiv nacizma i fašizma – na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje – naglasio je predsednik Republike dodajući da Srbija stoji čvrsto na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, kao i da je rečju i delom posvećena primeni principa slobode, razumevanja i saradnje, uz uvažavanje različitosti i održanju mira u zemlji, regionu i svetu.

Obraćajući se pripadnicima Vojske Srbije, predsednik Nikolić je ocenio da u su periodima velikih izazova i kriza, upravo Dan Vojske Srbije i Dan pobede obeležen u Zrenjaninuoni pružali punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilizacije u regionu, kao i to da su u misijama širom sveta primer profesionalizma i posvećenosti.

- Preduslov za tako dobru operativnu i funkcionalnu sposobnost naše vojske bila je modernizacija jedinica, koju je Vlada Srbije omogućila čak i u godinama velikih odricanja. Od vas očekujem jedinstvo i poštovanje principa odbrane i očuvanje integriteta Srbije i identiteta Vojske Srbije – naglasio je predsednik Nikolić.

Dan Vojske Srbije i Dan pobede obeležen u ZrenjaninuVrhovni komandant oružanih snaga naše zemlje izrazio je očekivanje da će pripadnici svih jedinica i ubuduće odlično izvršavati postavljene zadatke, svesni da je zakletva koju su dali ujedno i zavet našim precima, kao i otadžbini, da će svoje dužnosti obavljati postavljajući uvek na prvo mesto vojničku čast.

- Zato sam uveren da će nam se i danas Vojska Srbije predstaviti u najboljem svetlu, kako to samo ona ume, i ovde u Zrenjaninu, na centralnoj svečanosti povodom Dana Vojske Srbije „Begej 2016“ – zaključio je predsednik Nikolić poručujući da su se vremena možda promenila, ali naša ljubav prema slobodi ne jenjava.

Više od 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i oko 40 pokretnih sredstava, spremno je dočekalo komandu general-majora Vojina Č. Jondića, načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba, komandanta “Begeja 2016“, kako je radni naziv ovogodišnje svečanosti, koja je označila doček državne zastave, uz intoniranje himne Republike Srbije.

Usledio je defile pešadijskih jedinica, u kome su učestvovali predstavnici svih rodova i Dan Vojske Srbije i Dan pobede obeležen u Zrenjaninuvidova Vojske Srbije, a koji je predvodio komandant Prve brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Petrović. Prvi put u pešadijskom defileu „gazio“ je i podešelon vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka pod oružjem, a već tradicionalno, replike pukovskih zastava nosili su kadeti Vojne akademije.

Skladnost i uvežbanost koju su pripadnci Garde Vojske Srbije pokazali prilikom izvođenja „egzercira“, specifičnom veštinom rukovanja puškom, Zrenjaninci su nagradili aplauzom, a posebnu pažnje okupljenih izazvao je i demo-skok pripadnika 63. padobranske brigade koji su učesnike svečanosti pozdravili pronošenjem zastava Republike Srbije, Vojske Srbije i Specijalne brigade na nebu nad gradom.

Dan Vojske Srbije i Dan pobede obeležen u ZrenjaninuOko 8.000 gledalaca koji su se okupili na glavnom gradskom trgu bili su u prilici da uživaju i u letačkom programu, a nalete školsko borbenog aviona „Galeb G-4“, lovca bombardera „Orao“ i lovačkog aviona „MiG-29“, kao i helikoptera tipa „Gazela/Gama“, posetioci današnje svečanosti propratili su pogledima uprtim u nebo. Uz pravi praznik za oči na gradskom trgu, ali i na nebu, građani su mogli i da razgledaju i brodove Rečne flotile na sidrištu na Begeju.

Za posetioce današnje svečanosti, na Trgu slobode izložen je i deo modernizovanih sredstava naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

Povodom proslave Dana Vojske Srbije i Dana pobede, tokom današnje svečanosti svi zainteresovani biće u prilici da pogledaju i deo aktuelne tematske izložbe Vojnog muzeja „Povlačenje preko Albanije i boravak srpske vojske na Krfu“, koja je postavljena u Savremenoj galeriji umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA