Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2016.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma



Kod spomenika Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu danas je obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma.

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je da je naša obaveza da se širenjem istine suprotstavljamo težnjama revizije istorije i izvrtanja činjenica, ali i borba protiv povampirenog nacizma i ustaštva.

Selaković je na ceremoniji istakao da sećanja na žrtve i ovakva okupljanja predstavljaju garanciju da se genocid neće ponoviti.

"Čeka nas još posla, mnogobrojna stratišta treba konzervirati i na dostojan način obeležiti, izgradnja muzeja holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu i obaveza da se širenjem istine suprotstavljamo težnjama revizije istorije i izvrtanja činjenica i borba protiv povampirenog nacizma i ustaštva", rekao je Selaković.

Ministar je napomenuo da su takva mesta svedočanstvo najružnijih perioda prošlosti, ali i mesta gde treba da dovodimo decu i pričamo im koliko život može da bude užasan ako se ne nauče lekcije iz prošlosti i koliko besmislen, ako ga ne usmerimo ka budućnosti.

Ceremoniji su prisustvovali ambasadori Hrvatske, Nemačke, Izraela, BiH, SAD i drugih, preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica stradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, Saveta Romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine, kada je došlo do proboja ustaškog logora u Jasenovcu.

Za datum obeležavanja uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.


Agencija TANJUG