Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.04.2016.

Izložba u Vojnom muzeju povodom Dana Vojske



Izložbu pod nazivom ,,Povlačenje preko Albanije i boravak Srpske vojske na Krfu“, danas je u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, otvorio ministar odbrane Zoran Đorđević. Reč je o još jednom u nizu programskih događaja kojima Vojni muzej učestvuje u obeležavanju stogodišnjice od Prvog svetskog rata.

Izložbu, organizovanu povodom Dana Vojske Srbije, “potpisuje” autorski tim koji čine viši kustos Ljubica Dabić i kustos Nataša Tomić. Kroz obilje materijala; umetničko – istorijskih predmeta, skulptura, umetničkih slika, crteža, reprodukcija fotografija, te originalnih trodimenzionalnih predmeta, javnosti je prikazano bogatstvo Vojnog muzeja.

Otvarajući izložbenu postavku, ministar odbrane Zoran Đorđević je istakao da preko muzejskih eksponata, čuvara naše prošlosti, imamo priliku da se setimo i ratnika i vremena u kome su postavljani temelji slobode.

– Oni čuvaju sećanje na Prvi svetski rat, a posebno na Albansku golgotu, beskrajnu kolonu vojske i civilnog stanovništva koja je hodala po snegu i ledu albanskih planina, u kojoj je bila i čitava jedna država.

Đorđević je istakao da su se prve kolone Srba iskrcale na Krf 18. januara 1916. godine, ali da mnogi iz duge kolone stradalnika nisu dočekali spas, jer ih je na ,,putu smrti“ ostalo više od 240.000.

– Sto godina kasnije, oživljavajući deo stradanja hrabrog i časnog naroda, još jednom odajemo počast svim žrtvama ovog događaja, rekao je ministar odbrane i dodao da nikada ne smemo zaboraviti te trenutke najvećih strahota za srpski narod.

– Vrednujemo i razvijamo nasleđe i tradiciju srpske vojske, jer dok traje naše pamćenje i pamćenje naših potomaka, živeće i naši hrabri junaci, rekao je ministar Đorđević.

Načelnik Vojnog muzeja pukovnik Dragan Radenković rekao je da izložba obuhvata tri tematske celine – prvu, koja se odnosi na iscrpljujuće povlačenje srpskog naroda i vojske preko Albanije, druga obrađuje dolazak i boravak Srpske vojske na Krfu, dok je treća tematska celina posvećena malom nenastanjenom ostrvu Vidu gde su vojnici, koji nisu uspeli da se oporave, bili sahranjivani.

Izložba je otvorena do 24. maja 2016. godine u Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu svakog dana osim ponedeljka od 10 do 17 časova.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA