Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.04.2016.

Stogodišnjica iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido



Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji predvodi delegaciju Srbije na obeležavanju stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Krf i Vido poručio je danas da je bratstvo grčkog i srpskog naroda, skovano tada za večnost, zauvek utkano u naše biće, kao deo stradalne i junačke istorije Srbije zauvek. Srbija, poručio je, nikada neće zaboraviti da su se zajedno sa srpskim borcima na tom frontu borili i ginuli vojnici iz Francuske, Rusije, Engleske, Irske, Škotske, Grčke, vojska Esad Paše, Kanade, Italije...

Dodao je da već jedan vek Vido pominjemo kao "Ostrvo smrti", zato što je poslednje konačište za 7.747 srpskih vojnika, dečaka-regruta umrlih od iscrpljenosti, dizenterije, tifusa, zapaljenja pluća, gladi...

"Duše ovih naših junaka i mučenika otišle su u svoju Srbiju zajedno sa slobodom, osvojenom za nas, za našu decu, za decu njihove dece. Nepun kilometar dalje, u gradu i na ostrvu Krf, 1916. godine smestila se cela srpska država, kraljevina Srbija: Narodna skupština, mitropolija, opštinske uprave, škole, poreska uprava, štamparija... i umorni i izmučeni stari kralj Petar Karađorđević, koji je sa svojom vojskom išao od Beograda do Krfa", naveo je Nikolić.

Od januara 1916. na Vido dovode i donose na hiljade iscrpljenih vojnika. Više od 6.000 neće preživeti, podsetio je Nikolić.

Verujemo da Solunski front 1915. godine nije mogao da spasi srpsku vojsku, iako su u Nišu saveznike čekali slavoluci okićeni cvećem i nada naroda da će evropske vojske stići. Verujemo da bi nam pomogli da su mogli i da bi sprečili da Austrijanci, Mađari, Nemci, Bugari pregaze Srbiju, naveo je on.

Verovali smo u sebe i naterali saveznike da nam dozvole da probijemo Solunski front 1918. godine, čime je slomljena kičma silama Osovine i okončan do tada najveći rat u istoriji ljudske civilizacije, rekao je Nikolić.

Jeste kratak jedan ljudski vek da se iznova ponavlja reč „hvala“, ali dok postoji moj narod i dok postoji Srbija, trajaće i zahvalnost savezničkim medicinskim misijama koje su ovde vidale rane Srbima i našu nesreću učinile manjom, ne žaleći se i ne žaleći sebe.

Zanavek hvala i narodu Krfa, potomcima nesebičnih domaćina naših predaka, rekao je Nikolić.

Za naročite zasluge za Srbiju, iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima, koji su se pre 100 godina iskrcali na ostrvo Krf, predsednik Srbije dodeliće Sretenjski orden opštini Krf.

Gradonačelnik Krfa Kostas Nikolozas rekao je da se na svetom prostoru sećanja odaje čast onima koji su izgubili život za vreme boravka srpske vojske na Krfu u periodu od 1916. do 1918. i da se upućuje snažna poruka solidarnosti i humanizma celom svetu. Istakao je da oni koji su izgubili svoje živote, osim na naše dugogodišnje prijateljske odnose, podsećaju nas i na našu obavezu da budemo oprezni kako ne bismo nikada morali da na isti način ponovo dokažemo naše veze.

U srpskoj delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković.

Ministar Đorđević je, nakon ceremonije na Vidu, uručio kustosu Srpske kuće Ljubomiru Samardžiću dvadeset knjiga sa tematikom iz Prvog svetskog rata koje je objavio Medija centar "Odbrana".

U izjavi, nakon ceremonije na Vidu, general Diković je rekao da sećanje na naše junake iz Prvog svetskog rata ne sme nestati dok je živ i poslednji Srbin i prijatelj Srbije.

Tokom dana načelnik Generalštaba Vojske Srbije sastao se sa grčkim načelnikom Generalaštaba admiralom Evangelosom Apostolakisom.

Obeležavanje stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na ostrva Krf i Vido završeno je komemoracijom u mestu Guvija, gde su se prvi srpski vojnici iskrcali 6. aprila 1916., i u Agios Mateosu, gde se nalazi spomenik srpskim vojnicima, pripadnicima Drinske divizije, podignut 1916. od strane preživelih saboraca.


 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA