Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.04.2016.

General Diković sa pripadnicima Vojske Srbije u Libanu



General Diković s pripadnicima Vojske Srbije u LibanuDočekom u Komandi sektora Istok misije Ujedinjenih nacija u Libanu (~UNIFIL~) juče je otpočela poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića ovoj misiji, u kojoj se nalazi trenutno najbrojniji kontingent srpskih mirovnjaka.

Sa komandantom sektora Istok brigadnim generalom Huanom Martinom Kabrerom general Diković je razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u tom sektoru, kao i o utiscima o angažovanju pripadnika Vojske Srbije u sastavu ~UNIFIL~-a.

Obišavši poziciju UN na kojoj zadatke izvršavaju pripadnici Vojske Srbije, general Diković je izrazio zadovoljstvo rezultatima rada, vrhunskom obučenošću i disciplinovanošću starešina i vojnika Vojske Srbije u Libanu. On je, potom, obišao zonu operacije španskog bataljona u toj misiji, u okviru kog je angažovana i pešadijska četa Vojske Srbije.

General Diković s pripadnicima Vojske Srbije u LibanuU Komandi misije ~UNIFIL~ u Nakuri, načelnik Generalštaba Vojske Srbije sastao se sa zamenikom komandanta misije brigadnim generalom Sandenom Singom Bajajom. Generali Diković i Bajaj razgovarali su o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u Libanu i na Bliskom Istoku, pravcima razvoja ~UNIFIL~-a u narednom periodu i konceptu angažovanja kontingenta Vojske Srbije u toj misiji Ujedinjenih nacija.

General Diković je danas obišao i vod za zaštitu snaga koji svoje zadatke izvršava u sektoru Zapad ~UNIFIL~-a i razgovarao sa komandantom tog sektora brigadnim generalom Frankom Frederićijem.

Pripadnici Vojske Srbije angažuju se u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu od 2010. godine, a trenutno 177 starešina i vojnika naše vojske izvršava zadatke u toj misiji.