Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.04.2016.

Ministar Sertić i državni sekretar Nerić obišli čačansku "Slobodu"



Ministar privrede Željko Sertić i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, sa saradnicima, obišli su danas kompaniju „Sloboda“ A.D. u Čačku.

Tom prilikom, ministar Sertić svečano je otvorio  pogon za izradu, termičku obradu i površinsku zaštitu artiljerijskih čaura.

Govoreći o ovoj fabrici namenske industrije, ministar Sertić je naglasio da otvaranje nove hale, označava obnavljanje novog proizvodnog procesa koji će u značajnoj meri omogućiti da se realizuju ugovori koji su već napravljeni u prethodnom periodu, ali i da se naprave novi.

- Ono što je specifično za ovaj objekat je to što, veoma često kada otvaramo fabrike po Srbiji, najveći deo opreme je iz uvoza. Zadovoljstvo mi je, kao ministru privrede u Republici Srbiji da prisusustvujem i da imam tu čast da pokrenem proizvodnju u delu u koji je gotovo 70 odsto rezultat rada ne samo domaće industrije, već i domaće pameti - istakao je ministar Sertić, dodajući da će se nastaviti pružanje pomoći ne samo kompanijama namenske industrije, već i svim kompanijama u državi.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku dogovoreno je da se u narednom periodu u Ministarstvu privrede održi sastanak na kome će biti i predstavnici Ministarstva odbrane i namenske industrije, kako bi se zajedničkim naporima rešili određeni problemi koji opterećuju te fabrike, a sve zarad boljih proizvodnih i izvoznih rezultata u narednom periodu.

- Kako sam informisan, potrebe za proizvodima fabrike "Sloboda" su velike na svetskom tržištu i praktično jedino ograničenje su proizvodni kapaciteti i finansiranja novih pogona, odnosno nabavke sredstava koja su potrebna  kako bi se poslovi realizovali- zaključio je ministar Sertić.

Direktor čačanske "Slobode" Zoran Stefanović istakao je da je pogon koji je danas pušten u rad od velikog značaja kada je reč o relizaciji postojećih ugovora, a istovremeno će i dati šansu za ugovaranje novih poslova.

- U ovaj objekat je uloženo oko četiri miliona evra, u opremu i građevinske radove, postižući takav tehnološki nivo da smo istovremeno zaštitili svoje radnike po pitanju štetnosti i opasnosti i uvećali kapacitet kada je reč o izradi čaura srednjeg kalibra za 70 odsto, a artiljerijskih za 20 procenata - naglasio je Stefanović.

On je dodao da je pogon za proizvodnju čaura podeljen na četiri dela, a novootvoreni kapaciteti značajno će doprineti na uštedi vremena i resursa u procesu proizvodnje čaura.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA