Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.04.2016.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorkom Francuske



Ministar odbrane Zoran Đorđević i ambasadorka Republike Francuske Kristin Moro razgovarali su o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane.

Na sastanku je konstatovano da je saradnja Srbije i Francuske intenzivna i da može predstavljati podsticaj drugim državama Evropske unije da u Srbiji vide pouzdanog partnera za učešće u izgradnji mira u svetu.

Tradicionalno stabilnim i prijateljskim odnosima dveju zemalja doprineo je i Sporazum o strateškom partnerstvu, u kojem je treće poglavlje posvećeno oblasti odbrane. Sporazum je bio okvir za prvi angažman Srbije u okvirima Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU (operacija Atalanta), a krunu saradnje predstavlja zajednička obuka i učešće u mirovnim operacijama. Stoga je ministar Đorđević zahvalio za nastavak logističke podrške pripadnicima Tima za zaštitu brodova Vojske Srbije u francuskoj vojnoj bazi u Džibutiju, u okviru operacije ~EUNAVFOR-ATALANTA~.

Takođe, ministar odbrane je naglasio da u uslovima restriktivne budžetske politike treba snažno podržati dalje unapređenje vojnoekonomske i naučno-tehničke saradnje.

Đorđević je istakao da je posebno značajno što je Francuska zadržala jasnu poziciju podrške Srbiji za članstvo u EU i zahvalio što ta zemlja podržava otvaranje prvih poglavlja u pregovorima. Naime, kroz proces evropskih integracija, Srbija izražava i spremnost da izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i odbrane u duhu evropskog koncepta, što je i dokazala u načinu na koji je učestvovala u rešavanju migratorne krize.

Srbija nastoji da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruži adekvatan odgovor na svaku aktuelnu krizu, preuzme svoj deo tereta i podeli odgovornost, te će u tom smislu odreagovati i u borbi protiv terorizma.

Zbog te sveopšte pretnje današnjoj svetskoj bezbednosti, pored procesa pristupanja Evropskoj uniji, prioritet Srbije je i regionalna saradnja i jačanje regionalne stabilnosti.

videoVIDEOGALERIJA