Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.04.2016.

Državni sekretar Nenad Nerić obišao kompaniju „Jumko“



Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić posetio je danas Holding kompaniju Pamučni kombinat „Jumko" a.d. iz Vranja u pratnji komandanta 4. brigade Kopnene vojske brigadnog generala Zorana Lubure, načelnika Uprave za opštu logistiku Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane pukovnika Staleta Staletovića i potpukovnika Bratislava Despotovića iz Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije.

Generalni direktor kompanije Goran Đorđević, sa saradnicima, proveo je goste kroz proizvodne pogone fabrike - konfekciju, ađustirnicu, doradu, tkačnicu i predionicu, gde se izrađuju delovi maskirne vojničke uniforme M-10.

Po obilasku proizvodnje, državni sekretar upoznat je sa rezultatima koje je „Jumko" postigao, analizirana je realizacija zaključenih ugovora sa Vojskom Srbije, pre svega poslednja tri, koji su zaključeni krajem prošle godine i razgovarano je o budućim poslovima.

U izjavi za medije državni sekretar Nerić je rekao:

- Bitno je da su realizovani svi ugovori koje smo do sada zaključili, da su u toku ugovori koji imaju ugovorene rokove, i da se realizuju ubrzanom dinamikom. Nadamo se da ćemo u narednom periodu pripremiti sve ono što treba kako bi realizovali i ugovori koji su u naznaci, a za koje smo se pripremili. Razvoj ostalih poslova biće onakav kakve budu potrebe Vojske Srbije, odnosno mogućnosti „Jumka“.

Direktor Đorđević je istakao da je tokom prošle godine ta vranjska fabrika pozitivno poslovala i ostvarila dobit zahvaljujući ugovorima koje ima s Ministarstvom odbrane. Govoreći u kom stepenu realizacije su tri ugovora koji su potpisani sa MO krajem prošle godine, direktor je rekao da se svaki ugovor poštuje onako kako je dogovoreno - stoprocentno i u roku i da se nada da će biti i novih ugovora.

Pomenuta tri ugovora odnose se na nabavku nulte serije letnjih vojničkih maskirnih pantalona, na nabavku delova odećne opreme iz kompleta vojničke maskirne uniforme M-10, radi formiranja kompleta uniformi za popunu ratnih materijalnih rezervi, i na nabavku kompleta uniforme vojničke maskirne M-10 za pripadnike Vojske koji se upućuju u multinacionalne operacije. Ugovor za nabavku nulte serije letnjih vojničkih maskirnih pantalona je realizovan. Isporuka kompleta uniforme vojničke maskirne M-10 za pripadnike Vojske koji se upućuju u mirovne operacije počeće tokom naredne nedelje, a realizacija trećeg ugovora biće, takođe, pre roka - 7. jula 2016. godine.

Osim toga, u ovoj godini se, nakon donošenja Rešenja o prijemu nulte serije letnjih vojničkih maskirnih pantalona, planira ugovaranje njihove serijske proizvodnje, čime bi se, prvi put posle 25 godina, Vojska Srbije opremila letnjim pantalonama.

Treba pomenuti da je podrška Ministarstva odbrane bila ključna za opstanak „Jumka", jer je vrednost ugovora za nabavku vojničke maskirne uniforme M-10 zaključenih sa Ministarstvom odbrane u proteklih šest godina iznosila 2.092.490.380,88 dinara.

Tokom posete Vranju državni sekretar posetio je Komandu 4. brigade Kopnene vojske i razgledao Spomen sobu te jedinice.

photoFOTOGALERIJA