Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2016.

Otvorena izložba „Od idile do apokalipse“



 Otvorena izložba „Od idile do apokalipse“U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije danas je otvorena izložba „Pejzaž, od sredine 20. do početka 21. veka, od idile do apokalipse“, koju je Medija centar „Odbrana“ priredio u saradnji sa Savremenom galerijom Zrenjanin.

Direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin izrazio je zadovoljstvo šte se nastavlja saradnja kuće na čijem je čelu i kulturnih institucija iz Zrenjanina, istakavši da mu je čast što će se Savremena galerija Zrenjanin prvi put upravo u Domu Vojske Srbije predstaviti beogradskoj publici.

– Nakon dobrog prijema kod likovne publike koju je ostvarila izložba „Pod vojvođanskim nebom Ivana Radovića“, a koju smo tokom prošle godine realizovali sa Narodnim muzejom Zrenjanina i Savremenom galerijom Zrenjanin, odlučili smo da nastavimo saradnju sa ovim institucijama, rekao je direktor Medija centra „Odbrana“ naglasivši da mu će posetioci imati priliku da pogledaju dela koji pripadaju srpskom slikarstvu prošlog i s početka ovog veka, a koja su uglavnom nastala u Umetničkoj koloniji Ečka.

Igor Dostanić, direktor Savremene galerije Zrenjanin zahvalio je Medija centru „Odbrana“ na pozivu za saradnju i ukazanom poverenju, naglasivši da je prilika da izlaže umetnine iz svog fonda u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, potvrda kvaliteta, rada i potencijala Savremene galerije.

Autorka izložbe, kustoskinja Sunčica Lambić-Fenjčev podsetila je na značaj formiranja kolonija u Vojvodini i uticaje koji su od sredine 20. do početka 21. veka vladali na severu naše zemlje.

 
Otvorena izložba „Od idile do apokalipse“– Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine i od tog vremena okupljala je umetnike koji su se bavili različitim formama likovnog stvaralaštva – slikarstva, vajarstva, crteža, grafika i akvarela. Savremena galerija nastala je dve godine kasnije, s ciljem da pomaže rad umetnika i da se stara o zbirci, rekla je kustostkinja, naglasivši da se osnivanje kolonije i Galerije poklopilo s težnjom prosperitetu i jednakim pravima za sve, a za koje se zalagalo socijalističko društvo.

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakao je da mu je velika čast da u ime gradonačelnika i grada Zrenjanina otvori izložbu, zahvalivši Medija centru „Odbrana“ što je dala priliku Savremenoj galeriji da se predstavi beogradskoj publici.

Izložba obuhvata oko 80 pejzaža značajnih srpskih umetnika poput Petra Lubarde, Ivana Tabakovića, Jovana Bijelića, Ivana Radovića, Milenka Šerbana, Predraga Peđe Milosavljevića, Ljubice Cuce Sokić, Miodraga Miće Popovića i drugih.

Svi zainteresovani biće u mogućnosti da pogledaju izložbu do 28. aprila u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije svakog dana, osim nedeljom, od 11 do 19 časova.

photoFOTOGALERIJA