Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2016.

Obeležavanje Dana sećanja na nastradale u NATO agresiji



Obeležavanje Dana sećanja na nastradale u NATO agresijiNačelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je danas obeležavanju Dana sećanja u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raškoj. General Diković predvodio je delegaciju koja je u ime Vojske Srbije položila venac na spomen-obeležje „Heroji 37. motorizovane brigade“, u kojoj su bili i načelnik štaba Komande 2. brigade Kopnene vojske pukovnik Muharem Fazlić i komandant 21. pešadijskog bataljona major Nikola Grković.

Iz redova 37. motorizovane brigade živote je položilo 60 ljudi, a brigada je za svoje rezultate i požrtvovanost odlikovana Ordenom narodnog heroja.

Podsećajući na događaje i okolnosti koji su obeležili 1999. godinu, general Obeležavanje Dana sećanja na nastradale u NATO agresijiDiković je istakao da smo svi bili svedoci stradanja s jedne strane, a istovremeno i otpora i jedinstva jedne male zemlje ponosnih i hrabrih ljudi.

- Tokom 78 dana neprekidnih vazdušnih napada Vojska je, crpeći snagu iz dostojanstva svog naroda koje se moglo videti i osetiti na svakom koraku, hrabro i požrtvovano branila svoju zemlju pružajući otpor koji je iznenadio i agresora. Među najboljim jedinicama naše vojske bila je 37. motorizovana brigada iz Raške. Vojnici i starešine iz ovih krajeva, sa teritorija opština Raška, Kraljevo i Vrnjačka Banja svojim vojničkim vrlinama, požrtvovanošću i spremnošću pokazali su kako se bori za svoju zemlju i pokazali se dostojnim svojih predaka – naglasio je načelnik Generalštaba.

Prema njegovim rečima, surovi rat, odneo je veliki broj života, a na nama je, kako je dodao, da sačuvamo uspomenu na oko dve i po hiljade stradalih civila i više od hiljadu poginulih pripadnika Vojske i policije koji su te 1999. godine za svoju zemlju dali ono najvrednije — svoje živote.

Obeležavanje Dana sećanja na nastradale u NATO agresiji- Često pitam sebe da li smo se svi mogli vratiti živi sa prostora Kosova i Metohije, gde smo učestvovali u protivterorističkoj borbi. Iz tog pakla, to je bilo nemoguće i oni su dali svoje živote hrabro i časno izvršavajući svoje zadatke. Da nije bilo njih, ni mi zadatak ne bi izvršili. Mi smo se borili protiv terorista i bili izloženi dejstvima NATO-a iz vazdušnog prostora, a danas kada neki drugi teroristi ubijaju nedužne ljude u Itambulu, Ankari, Briselu i Parizu, mi saosećamo sa žrtvama i njihovim porodicama – poručio je general Diković.

Vence su položili i članovi porodica poginulih, kao i delegacije brojnih udruženja i organizacija. Tokom komemorativnog skupa, služen je i pomen nastradalim pripadnicima, a delegacija Vojske Srbije predvođena generalom Dikovićem obišla je i Spomen sobu u kasarni „Stefan Nemanja“.

Povodom Dana sećanja danas su u svim komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije održani komemorativni skupovi, a delegacije Vojske Srbije položile su vence i cveće na spomen-obeležja širom Srbije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA