Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2016.

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana sećanja u Varvarinu



Centralna državna ceremonija povodom 17. godišnjice od početka NATO agresije na Srbiju održana je danas u Varvarinu. Najvišu državnu delegaciju Republike Srbije predvodili su premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Komemoraciji su prisustvovali izaslanici predsednika Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije.

Komemorativna ceremonija počela je u podne kod Spomenika žrtvama NATO agresije, a državnu komemorativnu ceremoniju u Varvarinu najavile su sirene za vazdušnu opasnost i crkvena zvona.

Vence na spomen obeležje u Varvarinu položili su Aleksandar Vučić, Milorad Dodik i članovi porodica stradalih u agresiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je podsetio da su prve bombe na Republiku Srbiju pale 24. marta i da su u narednih 78 dana bombe i dalje padale ubijajući stanovništvo.

- Noć 24. marta biće večno uklesana u srpskoj istoriji kao jedna od najtežih za naš narod, kao i narednih 78 dana i noći. Danas, 17 godina kasnije, uspravno i ponosno, tužnim glasom i tiho, ali jasno, možemo svima da kažemo: Ubijali ste nas, ubijali ste našu decu, ali Srbiju niste ubili, jer Srbiju niko ne može da ubije – istakao je premijer.

Vučić je rekao kako je agresija na jednu malu i bespomoćnu zemlju bila besmislena i bespotrebna, jedan od onih pohoda koji sve poruše, a nikada ništa ne reše.

-Za krv će morati da kažu da je bila krv, a ne slučajnost i kolateralna šteta. I da su bila deca, a ne borba za demokratiju i slobodu. Bog će im možda oprostiti. Mi jesmo, ali nismo zaboravili, rekao je premijer i istakao da je naša odgovornost da i sami dobro zapamtimo i nikad više ne ponovimo svaku grešku koju smo u prošlosti pravili, svaki rat koji smo vodili ubeđeni da samo to i umemo da radimo.

- Svaki sopstveni kolateral koji su proizveli pusti snovi, svaku smrt koju smo slavili verujući da nas baš ona oslobađa. To je naša opomena, istakao je Vučić.

- I uprkos onome što se desilo pre 17 godina, staćemo rame uz rame sa našim partnerima kada su oni na udaru grupa mržnje i terora i niko od nas ne može bolje da ih razume, jer to je interes Srbije, interes našeg naroda, interes budućnosti. Sačuvaćemo stare prijatelje i steći nove, čak i one sa kojima smo se u prošlosti sukobljavali, jer tako to rade veliki narodi. A srpski narod je veliki narod koji poštuje svoju prošlost i koji ume da gleda u budućnost, rekao je premijer Vučić.

Vazdušne snage NATO u nedelju 30. maja 1999. godine sa četiri projektila bombardovale su most na Velikoj Moravi u Varvarinu. Most je zbog pijačnog dana i praznika Sveta trojica bio pun ljudi. U napadu je poginulo 10 civila, a 14 ih je teže povređeno.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA