Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.03.2016.

Ministar Đorđević u Prokuplju odao počast poginulim Topličanima



Ministar odbrane Zoran Đorđević danas je u Prokuplju odao počast i položio vence na spomenik poginulim Topličanima u ratovima od 1990. do 1999. godine. U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije su se pored ministra odbrane nalazili i zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general-major Slavoljub Janićijević i komandant Treće brigade KoV brigadni general Mile Jelić, dok su vence položile i delegacije Topličkog upravnog okruga, opštine Prokuplje, boračkih udruženja i rodbina i prijatelji poginulih vojnika, policajaca, rezervista i žitelja Toplice.

Ministar Đorđević u Prokuplju odao počast poginulim Topličanima U osvrtu na današnji dan 1999. godine, ministar Đorđević je podsetio da je prvi udar u NATO agresiji izveden u 20 časova i pet minuta bombardovanjem centra veze u prokupačkoj kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ i da je te večeri pala prva žrtva bombardovanja vojnik Boban Nedeljković.

- Počeo je tada događaj bez presedana u novijoj svetskoj istoriji - 78 dana konstantnog bombardovanja. Vojska Jugoslavije je tokom NATO agresije izgubila 659 pripadnika, od kojih je 628 poginulo, dok se 31 pripadnik vodi kao nestao. Naša vojska i narod su pokazali neraskidivu vezu u borbi za svoju domovinu. Na braniku otadžbine stajala je naša hrabrost i mladost. Nažalost, ne možemo vratiti one koji su dali svoje živote, ali sećanjem možemo da produžimo njihovo postojanje među nama. Važno je da se nikad ne zaboravi i zato danas sa ovog mesta našeg bola i ponosa odajemo počast svima koji su dali živote za svoju otadžbinu – naglasio je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Tokom boravka u Prokuplju, ministar Đorđević se sastao sa načelnikom Topličkog upravnog okruga Nebojšom Vukadinovićem, predsednikom opštine Prokuplje Miroljubom Paunovićem i predsednikom SO Prokuplje Radoslavom Mihajlovičem i sa njima razgovarao o privrednom razvoju Topličkog okruga i opštine Prokuplje i problemima u radu lokalne samouprave.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA