Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.03.2016.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba obišli „Borbene složene sisteme “ u Velikoj Plani



Ministar odbrane Zoran Đorđevići načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković posetili su danasprivredno društvo „Borbeni složeni sistemi“, poslovnu jedinicu „Morava“ u Velikoj Plani, koja posluje u okviru JP „Jugoimport – SDPR“, gde su obišli pogone za proizvodnju artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila. 

Obilasku su prisustvovali i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije general-major Dušan Stojanović, kao i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane general-major Bojan Zrnić.

Tokom posete, poslovodstvo fabrike ministru odbrane i načelniku Generalštaba predstavili su deo proizvodnog programa JP„Jugoimport – SDPR“ - samohodna top haubica 155 mm „nora“, višenamensko oklopno borbeno vozilo „lazar“8x8 i borbeno oklopno vozilo 4x4. Osim toga, upoznati su i sa savremenim kapacitetima za mašinsku obradu pancirnih čelika za izradu oklopnih tela, novim kapacitetima za izradu artiljerijskih cevi, a predstavljena je i nova hala u kojoj se vrši montaža artiljerijskog sistema „nora“, kao i nova farbara.

Proizvodni kompleks privrednog društva „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani je građen u četiri faze, počev od 2013. godine. Površina svih proizvodnih kapaciteta u Velikoj Plani iznosi 12.400 kvadratnih metara, a ukupna vrednost investicije koja obuhvata kupovinu zemljišta, izgradu proizvodnih hala sa pratećom infrastrukturom i opremom za rad iznosi 13,6 miliona evra.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA