Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.03.2016.

Radionica o međunarodnoj vojnoj saradnji i multinacionalnim operacijama



U organizaciji Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva, u Zrenjaninu se održava radionica “Međunarodna vojna saradnja i multinacionalne operacije”, u kojoj učestvuje više od 50 predstavnika štampanih i elektronskih medija, ministarstava odbrane i spoljnih poslova i Vojske Srbije. Radionica je prilika da se novinari iz prve ruke informišu o aktuelnim temama i procesima, ali i da dobiju odgovore na pitanja koja zaokupljaju pažnju javnosti. 

Pozdravljajući prisutne, načelnik Uprave za odnose sa javnošću kapetan bojnog broda Petar Bošković podsetio je da je reč o trećem okupljanju ovog tipa, ističući da su ciljevi dvodevne radionice predstavljanje međunarodne vojne saradnje, značaja multinacionalnih operacija pod okriljem UN i EU u kojima su angažovani naši pripadnici širom sveta, kao i razjašnjenje nedoumica u vezi sa Programom Partnerstvo za mir u okviru saradnje sa NATO.

U prvom delu današnje radionice bilo je reči o međunarodnoj vojnoj saradnji iz ugla partnerskih zemalja. Tom prilikom šef NATO vojne kancelarije u našoj zemlji brigadni general Ćezare Marineli govorio je o strukturi te organizacije, kao i o dosadašnjim modalitetima i perspektivama saradnje sa Republikom Srbijom.

Izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pukovnik Sajmon Ficgibon izlaganje je posvetio specifičnim oblicima saradnje koje ta zemlja neguje sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, posebno ističući značaj školovanja i usavršavanja naših pripadnika u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ukazujući na važnost interoperabilnosti za efikasnu saradnju oružanih snaga partnerskih zemalja, izaslanik odbrane Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu pukovnik Taft Blekburn govorio je o dosadašnjoj saradnji, ističući kao uspešan primer bazu „Jug“, kao regionalni centar za obuku pripadnika za učešće u mirovnim operacijama.

Drugi panel otvoren je izlaganjem ambasadora Branimira Filipovića, v.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, koji je govorio o Individualnom akcionom planu partnerstva (IPAP) u okviru saradnje Republine Srbije sa NATO, a zatim su predstavnici Ministarstva odbrane detaljnije predstavili saradnju sa tom organizacijom.

Načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Bojan Zrnić govorio je o nedavno potpisanom logističkom sporazumu sa  NATO, načelnik Uprave za strategijsko planiranje brigadni general Slobodan Joksimović predstavio je okvir saradnje Republike Srbije i Vojske Srbije sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir, a major Dušan Mrdak iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju govorio je o konkretnim oblicima saradnje sa NATO.

Današnja radionica završena je pitanjima predstavnika medija i iscrpnim odgovorima panelista.

Tokom drugog dana radionice, biće reči o procesu planiranja i izvođenja multinacionalnih vežbi, o čemu će govoriti kapetan bojnog broda Ljubiša Marković iz Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije, a o multinacionalnim operacijama izlagaće načelnik Centra za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije pukovnik Milivoje Pajović. Major Goran Bujišić iz Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane predstaviće istorijat učešća pripadnika naše vojske u multinacionalnim operacijama.

O odnosu Minstarstva odbrane i Vojske Srbije i medija u našoj zemlji, u nastavku drugog dana radionice govoriće kapetan bojnog broda Petar Bošković, Ljubinka Miličić iz „Sputnjika“, Ljubica Gojgić iz Radio-televizije Vojvodina, Boško Jašić komentator dnevnog lista „Politika“, kao i vojni analitičar Aleksandar Radić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA