Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.03.2016.

Nastavak podrške Kraljevine Norveške reformi sistema odbrane



Bilateralne odbrambene konsultacije Republike Srbije i Kraljevine Norveške održane su u Oslu tokom kojih su, načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i zamenica generalnog direktora za bezbednosnu politiku u Ministarstvu odbrane Kraljevine Norveške Nina Borgen Bekevol, saglasili se da se intenzivna saradnja u oblasti odbrane temelji na tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima između dve države. S obzirom na značaj kontinuiteta susreta na visokom nivou za utvrđivanje strateških smernica buduće saradnje, dogovorena je poseta ministra odbrane Republike Srbije Kraljevini Norveškoj u narednom periodu.

Nastavak podrške Kraljevine Norveške reformi sistema odbraneSaradnja u oblasti odbrane sa Norveškom je u vrhu prioriteta Republike Srbije, istakao je kapetan bojnog broda Konjikovac i naglasio da su, zahvaljujući značajnoj ekspertskoj i finansijskoj podršci u oblastima vojne medicine, vojnog obrazovanja i planiranja odbrane, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pozicionirani kao pouzdan partner na međunarodnom planu. On posebno istakao značaj unapređenja vojno-vojne saradnje i nastavak podrške vitalnim projektima Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Nina Borgen Bekevol je naglasila ključnu ulogu Republike Srbije za stabilnost regiona. Ona je ponovila spremnost Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške da nastavi podršku reformi sistema odbrane, kroz započete i nove projekte, razmenu iskustava u oblasti angažovanja u multinacionalnim operacijama, kao i u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Posebno je izražena spremnost za prenošenje iskustava iz angažovanja u EU borbenim grupama, saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, kao i u oblasti energetske efikasnosti. Podrška budućim projektima treba da doprinese povezivanju zemalja regiona i jačanju regionalnih kapaciteta, poput koncepta Balkanskih vojnomedicinskih snaga.

Na kraju razgovora, usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.