Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.03.2016.

Promovisan Priručnik iz oblasti rodne ravnopravnostiPromovisan Priručnik iz oblasti rodne ravnopravnostiPriručnik za obuke iz oblasti rodne ravnopravnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, predstavljen je danas u Domu Vojske Srbije. Priručnik su napisali instruktori i instruktorke rodne ravnopravnosti iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a razvijen je i izrađen uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj/Kancelarija ~SEESAC (UNDP SEESAC)~, u okviru projekta „Podrška integraciji načela rodne ravnopravnosti u reformu sektora bezbednosti na Zapadnom Balkanu“.

Prisutne je pozdravila prof. dr Jovanka Šaranović, savetnica ministra odbrane za rodnu ravnopravnost, koja je govorila o cilju projekta – integraciji pitanja rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti – i o njegovim rezultatima – regionalnim sastancima, regionalnoj studiji te edukaciji o rodnoj ravnopravnosti.

Promovisan Priručnik iz oblasti rodne ravnopravnostiNa skupu su potom govorili prof. dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta u Nišu, bivša poverenica za rodnu ravnopravnost, Tatjana Višacki, psiholog u Institutu za strategijska istraživanja i jedna od urednica priručnika i Danijela Đurović, urednica priručnika i savetnica u ~SEESAC~.

Danijela Đurović objasnila je kako se došlo na ideju o izradi priručnika, a Tatjana Višacki je predstavila njegovih deset tematskih celina. Profesorka dr Nevena Petrušić, kao savetnica na projektu, koja je u svom mandatu kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, sarađivala sa Ministarstvom odbrane, istakla je kako je Vojska bila jedini sistem u Srbiji gde se preporuke koje su date nisu doživljavale kao preporuke protiv nekoga, nego su sve sprovedene u delo, za razliku od nekih drugih sistema gde je bilo i kašnjenja i negodovanja.

O svojim iskustvima na izradi priručnika govorili su potom kapetan korvete Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i potpukovnik Damir Jeina iz Uprave za obuku i doktrinu GŠ VS.

Promovisan Priručnik iz oblasti rodne ravnopravnostiNa promociji se čulo da rodna perspektiva nije element koji treba dodati – ona mora da prožima sva pitanja i koncepte koji se tiču bezbednosti. Da bi se ostvario taj cilj neophodne su edukacije i obuke kojima se podiže nivo svesti o značaju uvođenja rodne perspektive u sistemu odbrane. Priručnik je napisan tako da podrži izvođenje obuka iz oblasti rodne ravnopravnosti namenjenih različitim ciljnim grupama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

Ravnopravno učešće žena i muškaraca u bezbednosnim institucijama u kreiranju i sprovođenju politika jeste demokratska vrednost. Uzimajući u obzir različita iskustva, znanja, interese i perspektive muškaraca i žena, doprinosi se razvoju oružanih snaga koje time postaju efikasnije u odgovaranju na različite bezbednosne potrebe.

Izradu i objavljivanje Priručnika pohvalila je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je prisustvovala promociji.

Priručnik je izrađen na inicijativu instruktora za rodnu ravnopravnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koji su prepoznali potrebu za njegovom izradom, jer će pomoći da se razviju i realizuju programi obuke za različite ciljne grupe a radi unapređenja znanja svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o rodnoj ravnopravnosti u sektoru bezbednosti.

photoFOTOGALERIJA