Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.03.2016.

Unapređenje saradnje sa Kinom



Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mančangom, sa kim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

U otvorenom razgovoru istaknuto je da je NR Kina jedan od najvažnijih strateških partnera i najpouzdanijih prijatelja naše zemlje, kao i da Ministarstvo odbrane Republike Srbije daje svoj puni doprinos održavanju visokog nivoa saradnje i odnosa dve prijateljske zemlje.

Ministar Đorđević je izrazio zahvalnost zbog kineske podrške legitimnim nastojanjima  Srbije da reši situaciju na Kosovu i Metohiji, mirnim putem kroz diplomatske napore naših zvaničnika, uprkos izuzetno kompleksnoj situaciji i brojnim izazovima.
Takođe, izrazio je čvrstu i principijelnu podršku politici &39;&39;jedne Kine&39;&39;, uz puno poštovanje i uvažavanje njenih stavova u odnosu na rešavanje pitanja Tajvana, Tibeta i Sinđanga.

Ministar odbrane je preneo sagovorniku da želimo da ostvarimo partnerstva i na istoku i na zapadu, na zadovoljstvo i u korist svih zainteresovanih strana, te da ćemo ostati dosledni u beskompromisnoj primeni vojne neutralnosti. On je dodao da je zapaženo učešće Vojske Srbije na vojnoj paradi u Pekingu bio još jedan praktičan dokaz ovog našeg stava i velikog međusobnog uvažavanja dve države.

Konstatovano je da Srbija predstavlja regionalnog lidera po učešću u multinacionalnim operacijama UN i EU, čime unapređuje regionalnu saradnju i daje svoj puni doprinos svetskom miru i bezbednosti.

Razmenjeni su stavovi o spoljno-političkim prioritetima i razmotrena su aktuelna pitanja u vezi sa migrantskom krizom i drugim regionalnim i globalnim bezbednosnim izazovima.

Zaključeno je da je saradnja u oblasti odbrane odlična, ali da postoji dovoljno prostora za njeno dalje unapređenje i intenziviranje, kako bi se održao visok nivo tradicionalno dobrih odnosa dve prijateljske zemlje.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA