Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.03.2016.

Regionalna konferencija o integritetu u nabavkama



Regionalna konferencija o integritetu u nabavkamaU Domu Garde na Topčideru počela je s radom Regionalna konferencija o izgradnji integriteta u nabavkama za potrebe sistema odbrane na kojoj, pored pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, učestvuju predstavnici Misije OEBS, nevladinih organizacija i institucija civilnog društva u Srbiji i šest zemalja regiona – Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Grčke.
 
Dvodnevni skup, čijem otvaranju je prisustvovao i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Denis Kif, organizovan je u saradnji s izaslanstvom odbrane Velike Britanije u Beogradu i uz podršku britanske organizacije Međunarodna transparentnost. Konferenciju je otvorio v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović koji je naglasioda menadžment Ministarstva odbrane pruža snažnu podršku Inicijativi NATO za izgradnju integriteta i svim sličnim projektima partnerskih organizacija i država.
 
Regionalna konferencija o integritetu u nabavkama– Smatramo da je učešće u NATO Programu za izgradnju integriteta kao i u Prilagođenom programu značajno doprinelo razvoju saradnje u ovoj oblasti sa drugim državama, gde posebnu zahvalnost izražavamo Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, njihovoj Odbrambenoj akademiji, međunarodnim organizacijama poput Međunarodne transparentnosti Velika Britanija,  kao i organizacijama civilnog društva Republike Srbije. Kao konstruktivan partner na regionalnom i međunarodnom nivou nastojimoda usvojimo pozitivna iskustva i praksu drugih, kao što smo spremni i da delimo sopstvena iskustva u poljima u kojima posedujemo dovoljan nivo znanja. Cilj ove konferencije jeste da profesionalci i eksperti koji dolaze uglavnom iz zemalja sa sličnom prirodom problema u praksi, analiziraju aktuelna pitanja, identifikuju ključne izazove sa kojima se naši odbrambeni sistemi suočavaju i predlože praktične mere koje mogu voditi ka unapređenju transparentnosti, odgovornosti i integriteta u odbrani i bezbednosnom sektoru, istakao je dr Nenad Miloradović.
 
Ambasador Velike Britanije Denis Kif naglasio je važnost antikorupcijskih aktivnosti u sistemu odbrane.
 
– Srbija je, tokom poslednjih nekoliko godina značajno napredovala u primeni koncepta i izgradnje integriteta, naglasio je ambasador Kif dodajući da je cilj regionalne konferencije da iznađe načine za dalje smanjivanje rizika od korupcije u oblasti nabavki u sistemu odbrane. Zahvaljujući naporima učinjenim od 2012. godine do danas, Srbija je u najnovijim izveštajima organizacije Međunarodna transpranetnost Velika Britanija svrstana u zemlje s „umerenim rizikom od korupcije“, što svakako svedoči o dobrom putu u borbi za izgradnju inegriteta.
 
Regionalna konferencija o integritetu u nabavkamaMinistarstvo odbrane Republike Srbije učestvuje u NATO Programu za izgradnju integriteta od decembra 2011. godine, kada je započet rad na samoproceni stanja integriteta, a u Prilagođenom programu NATO za izgradnju integriteta u Jugoistočnoj Evropi,koji se realizuje kroz saradnju ministara odbrane u Jugoistočnoj Evropi uključeno je od njegovog iniciranjau decembru 2012. godine. Od marta 2013. godine, kada je Ministarstvo odbraneprvi put dostavilo Agenciji za borbu protiv korupcije Plan integriteta, pomenuti dokument iz godine u godinu sadrži sve veći broj aktivnosti u kojima je poseban fokus usmeren na obrazovanje i obuku,  kao i poslove sa privrednim društvima odbrambene industrije Republike Srbije i drugim dobavljačima.
 
Učesnici konferencije, istaknuti predstavnici uprava u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, imaju priliku da tokom dvodnevnog rada ukažu i na rezultate postignute u doslednoj primeni Zakona o zaštiti uzbunjivača, edukaciji pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u izgradnji integriteta i povećanju saradnje sa organizacijama civilnog društva.
photoFOTOGALERIJA