Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.02.2016.

Kurs o zaštiti civila i rod u mirovnim operacijama



U Centru za mirovne operacije Združene operativne komande Generalštaba VS danas je svečano otvoren petodnevni kurs „Zaštita civila i rod u mirovnim operacijama”. Cilj je osposobljavanje polaznika kursa za primenu standarda Ujedinjenih nacija o zaštiti civila i rodnoj ravnopravnosti u mirovnim operacijama.

Kurs pohađa 33 polaznika. Pored slušalaca iz Vojske Srbije, polaznici su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Fakulteta bezbednosti i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a prisutna su i četiri pripadnika oružanih snaga Velike Britanije.

 Skupom su predsedavali general-major Slavoljub Janićijević, zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije, pukovnik Sajmon Piter Ficgibon, izaslanik odbrane Velike Britanije i pukovnik mr Milivoje Pajović, načelnik Centra za mirovne operacije.

Prisutne polaznike je na početku rada pozdravila Nataša Mrdak, direktorka kursa, a skup je otvorio general Janićijević. On je podsetio da se na današnji dan u raznim mirovnim operacijama nalazi 327 pripadnika Vojske Srbije, koji su angažovani na štabnim funkcijama, kao vojni posmatrači, u medicinskim timovima, u sastavu vojnih bolnica, u jedinicama ranga voda i čete.

-Do sada su nam iz misija uvek dolazile pohvale i visoke ocene o rezultatima našeg angažovanja. To je sa jedne strane priznanje, a sa druge i velika obaveza za pripadnike Vojske Srbije i Ministarstva odbrane da te ocene svojim sposobnostima iskažu i u narednom periodu – istakao je general Janićijević.

Kada je reč o temi kursa, on je rekao da to nije neko posebno opredeljenje Republike Srbije već je principijelni stav naše države da se posvećuje značajna pažnja izvornim principima UN. Polaznicima kursa poželeo je da iskoristite priliku da bogata iskustva koje imaju panelisti, a koja će čuti u ovoj sedmici, primenjuju na stvaralački način u svom budućem radu i da budu otvoreni i spremni da usvajaju nova znanja.

U okviru svečanog otvaranja organizovana je panel diskusija o aktuelnoj migrantskoj krizi, a panelisti su bili Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ljubomir Miladinović iz Crvenog krsta Srbije, Miloš Strugar, bivši zamenik šefa misije u Libanu, gospođa Rana Rahal, oficir za rodnu ravnopravnost misije UN u Republici Liban ~(UNIFIL)~ i Dragan Jonić iz Uprave granične policije MUP Republike Srbije.

Nakon panela, prof. dr Đoko Maksić sa VMA je, uoči Dana te vojnomedicinske ustanove – 2. marta, predstavio Program zaveštanja organa i izdavanja donorskih kartica, a polaznici i štab Kursa, te pripadnici Centra za mirovne operacije, priključili su se tom humanom gestu i potpisali donorske kartice.

Nakon svečanog otvaranja kursa, Rahal i  Strugara primio je zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić. General Draganić razgovarao je sa gostima o realizaciji kursa kao i o aktivnostima u multicionalnoj operaciji UN u Republici Liban, u kojoj je trenutno angažovano 177 pripadnika Vojske Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA