Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.02.2016.

Podrška Kraljevine Holandije evropskim integracijama Srbije




Prve bilateralne odbrambene konsultacije između ministarstava odbrane Kraljevine Holandije i Republike Srbije održane su u Kraljevini Holandiji.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac i pomoćnik načelnika Štaba odbrane za međunarodnu vojnu saradnju brigadni general Tojn Bojkering konstatovali su da se uspostavljanjem prakse održavanja bilateralnih odbrambenih konsultacija kreiraju uslovi za detaljnije sagledavanje saradnje u oblasti odbrane i potpuno otvoren razgovor o potrebama i interesima dva sistema odbrane.

Kapetan bojnog broda Konjikovac istakao je da dosadašnja saradnja u oblasti odbrane predstavlja solidnu osnovu za dalji razvoj i da je Ministarstvo odbrane opredeljeno za nastavak i suštinsko unapređenje saradnje u svim segmentima od zajedničkog interesa. On je zahvalio na podršci evropskim integracijama Srbije, kao i donacijama Kraljevine Holandije, kojima je značajno podržan proces reformi sistema odbrane Republike Srbije. Predložio je redefinisanje pravnog okvira i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane.

Kapetan bojnog broda Konjikovac  upoznao je  generala Bojgeringa sa dostignutim stepenom reforme sistema odbrane, prioritetima Ministarstva odbrane u procesu približavanja EU i mehanizmima saradnje u okviru Programa Partnerstvo za mir, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću i preneo iskustva Republike Srbije tokom predsedavanja OEBS u 2015. godini.

Brigadni general Tojn Bojkering izrazio je spremnost za dalje unapređenje saradnje, uz nastavak saradnje u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine i ponovio je podršku evropskim integracijama Republike Srbije. On je preneo spremnost Kraljevine Holandije za prenošenje iskustava iz angažovanja u konceptu borbenih grupa EU i učešća u projektima Evropske odbrambene agencije i tokom aktuelnog predsedavanja EU. General Bojkering pozitivno je ocenio dosadašnje angažovanje pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama UN i EU.

Tokom konstruktivnih razgovora, razmenjena su mišljenja o regionalnim i globalnim bezbednosnim temama, sa posebnim akcentom na aktuelnu migratornu krizu. U tom smislu, obostrano je istaknuta neophodnost unapređenja saradnje među partnerskim državama i zajedničko delovanje u suprotstavljanju savremenim bezbednosnim izazovima i pretnjama.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.