Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.02.2016.

U Domu Vojske otvorena izložba




U Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, danas je otvorena izložba "Kad su ženskinje postale građanke" koju su, povodom Dana državnosti, priredili Medija centar „Odbrana“ beogradski Narodnim muzej.

Autorka postavke, koja obuhvata 54 crteža i grafike srpskih umetnika koji su stvarali kroz različite stilske epohe od druge polovine 19. do sredine 20. veka – od Anastasa Jovanovića, Steve Todorovića, Paje Jovanovića i Uroša Predića, preko Bete i Riste Vukanović, Ljube Ivanovića, Nadežde Petrović, Koste Milićevića, do Zore Petrović, Dese Glišić i drugih, je muzejski savetnik Gordana Stanišić.

Govoreći o izložbi u kontekstu još jedne uspešne saradnje s Narodnim muzejem, pukovnik Stevica Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“ istakao je da je i danas veoma značajno ukazati na mnoge znane i neznane žene iz svekolike srpske istorije.

– Ne treba zaboraviti da su u periodu od 1830. do 1930. godine mnoge Srpkinje bile, bez sumnje, iznad tadašnjeg nivoa afirmacije rodnih prava, i svojim angažovanjem su aktivno doprinosile borbi za nacionalnu slobodu, ne čekajući da im neko da pravo na to, rekao je Karapandžin i podsetio na primer velike srpske slikarke i ratne heroine Nadežde Petrović uz pojašnjenje da izložba svojim umetničkim nivoom komunikacije pruža autentični uvid u to kako se status žena, kao večite inspiracije umetnika, menjao tokom jednog veka.

Predstavljajući postavku Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja, rekla je da su u središtu pažnje uloga i značaj srpske žene, osvajanje prava i slobode kroz različite društvene strukture.

– Reč je o statusu i emancipaciji žene građanke, i tu temu, prikazanu kroz crteže i grafike istaknutih srpskih umetnika, koji su stvarali u različitim epohama, možemo danas ovde da sagledamo, rekla je direktorka Narodnog muzeja i dodala da izložba svedoči o bliskoj vezi istorijskih zbivanja toga doba i preobražaja ne samo kolektivne, nego i kulturne i umetničke kreativnosti kao i o prepoznavanju različitih ženskih identiteta.

Izložbu, za koju je istakla da govori više nego što je samo pitanje ženske, „prilično usporene“, emancipacije, otvorila je profesorka dr Simona Čupić. Ona je pozvala posetioce da ne obrate pažnju isključivo na radove koji su izloženi već i na friz reprodukcija i fotografija koji simbolički stoje iza njih i ukazuju na kontekst iz koga proizilaze.

Postavku, upotpunjena reprodukovanim foto materijalom kojim se, dodatno dokumentuje vreme i stil života žene u 19. i 20. veku, posetioci će moći da pogledaju do 17. marta, Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije svakog dana, sem nedeljom, od 11 do 19 časova.




photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA