Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2015.

Posadi helikoptera posthumno zlatna plaketa za „Najplemenitiji podvig godine“




U Skupštini Beograda danas su uručena priznanja povodom 53. po redu akcije "Večernjih novosti" „Najplemenitiji podvig godine“, u kojoj se, već tradicionalno biraju najbolji među humanim i nesebičnim ljudima koji su obeležili godinu za nama.

Zlatna plaketa za podvig koji se dodeljuje posthumno pripala je četvoročlanoj posadi helikoptera Vojske Srbije, koju su činili major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović i dvoje medicinara iz Novog Pazara Dževad Ljajić, Miroslav Veselinović, koji su stradali u padu letelice u Surčinu u pokušaju da spasu tek rođenu bebu. Svi su se i ranije isticali svojom plemenitošću, a Ivan Miladinović je, za života, dobio pre godinu dana plaketu za najplemenitiji podvig. Plaketa je uručena članovima porodica nastradalih heroja.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, kao i komandant RViPVO general-major Ranko Živak.

Po izboru žirija, zlatna plaketa za pojedinačni najplemenitiji podvig pripala je Marku Jakšiću, hrabrom momku iz Višegrada koji iz zapaljene zgradu u Beogradu sa medicinskim sestrama i osobljem spasao šestoro nemoćnih štićenika te ustanove.

Zlatnu plaketu za dečji podvig primio je jedanaestogodišnji Nikola Vlajković iz Kraljeva, koji je, posle teškog saobraćajnog udesa u Grčkoj, iz zapaljenog automobila izvukao jednogodišnju sestru, dok su majka i otac bili zaglavljeni u olupini i ipak uspeli da se spasu, samo nekoliko sekundi pre nego što je eksplodirala boca za plin.

Zlatna plaketa za kolektivni najplemenitiji podvig dodeljena je žiteljima naselja Stepanovićevo, koji su pokrenuli akciju i omogućili da teško oboleli supružnici Slaviša (44) i Dragana (40) Gordić otplate kredite, i na taj način pomogli da makar ne moraju da brinu o budućnosti svoje četvoro dece.

Specijalnu plaketu dobila je i Slobodanka Lekić, penzionerka iz sela kod Zubinog Potoka, koja od svoje skromne penzije odvajala novac kako bi pomagala bolesnima i siromašnima. Među nagrađenima je i Irac Mark Kiting, koji je, sa svojim psom pešačio do Krfa i nazad, kako bi sakupio novac za decu obolelu od raka. Priznanje će dobiti i Mustafa Kolenović koji je zaslužan što su sačuvani životi petoro Užičana, koji su se davili u Zlatarskom jezeru.

Priznanje za humanost dobio je i Jovan Simić koji je organizovao jednu od najuspešnijih humanitarnih akcija, aukciju dresova koje je prodao da bi pomogao maloj Nađi Novaković. Posthumno je nagrađen i Slaviša Kadić iz Leška koji je nastradao u Sibiru spasavajući kolege iz požara koji je zahvatio radničke barake. Specijalna plaketa uručena je i Živoradu Đuriću, poznatom po humanitarnim akcijama u kojima godinama pomaže izbegličkim porodicama, siromašnim đacima, mladim sportistima.

Posebna plaketa dodeljena je Srpkom nacionalnom savetu Crne Gore, koja je obnovila spomen-obeležje na Bojnoj njivi, mestu najžešćih okršaja čuvene Mojkovačke bitke. Takođe, nagrađen je podvig radnika JP "Železnice Srbije", Zorana Simovića, koji je viseći nad provalijom ručno ukočio voz spasivši više od 50 putnika u pomahnitalom vozu, koji je saobraćao na liniji Niš - Svrljig.

Uz akademika Matiju Bećkovića, žiri "Najplemenitijeg podviga" činili su i akademik Dušan Kovačević, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, sportisti Dejan Bodiroga i Aleksandar Šapić, zamenik načelnika VMA pukovnik dr Dragan Dinčić, direktor "Komtrejda" Veselin Jevrosimović i generalni direktor i glavni urednik Kompanije "Novosti" Ratko Dmitrović.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Уручивање плакете деци настрадалих хероја | FLV | MPEG