Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.02.2016.

Započela izrada novog Nacionalnog akcionog plana



Odlukom Vlade od  25. decembra 2015. godine obrazovana je Radna grupa Vlade za izradu Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2016-2020). Radna grupa održala je prvu sednicu 11. januara 2016. godine, kojom je predsedavao Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

Sednici je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Zoran Đorđević, u svojstvu predsednika Političkog saveta Vlade za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015), koji je izneo Smernice Političkog saveta za izradu pomenutog plana. Pored toga, na prvoj sednici Radna grupa je usvojila Idejnu zamisao i dinamiku izrade tog plana, koji bi trebalo da bude izrađen najkasnije do 30. septembra ove godine.

Sa ciljem sagledavanja rezultata evaluacije sprovođenja prethodnog plana i utvrđivanja metodologije izrade novog Nacionalnog akcionog plana, od 3. do 5. februara 2016. godine u Vrdniku, održana je radionica u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština Srbije. Ova radionica je samo prva u nizu radionica i sastanaka članova i članica Radne grupe Vlade koje treba da doprinesu izradi tog akcionog dokumenta.

Takođe, radi realizacije i ostalih zadataka predviđenih Odlukom Vlade, Radna grupa će u narednom periodu obaviti i šire konsultacije sa brojnim relevantnim subjektima u društvu, uključujući i organizacije civilnog društva.