Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.02.2016.

Obeležen jubilej Vojnog arhiva



Obeležen jubilej Vojnog 
arhivaPovodom Dana Vojnog arhiva i 140 godina njegovog postojanja, danas je u Domu Vojske Srbije održana svečanost kojoj su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, brojni saradnici i prijatelji.

Vojni arhiv baštini istorijsku građu koja je jedinstven i nezaobilazan izvor za istraživanje istorije srpskog naroda i države. Četrdeset miliona arhivskih svedočanstava predstavljaju kulturno dobro od nacionalnog i svetskog značaja.

Državni sekretar istakao je značaj Vojnog arhiva, „čuvara tradicije srpske vojne istorije“ koji je „nemerljiv“.

- Naš zadatak je da pronađemo adekvatan smeštaj za Vojni arhiv kako bismo Obeležen jubilej Vojnog 
arhivaarhivsku građu kao kulturno dobro od izuzetnog značaja sačuvali od daljeg propadanja, a vaš zadatak je da radite vredno i marljivo kao što ste i do sada radili, rekao je Nerić i poručio da „čuvamo našu istoriju i ponosimo se njome“.

Direktor Vojnog arhiva pukovnik Milorad Sekulović rekao je da se današnji dan obeležava u znak sećanja na 5. februar 1876. kada je u okviru Glavnog đeneralštaba Ukazom kneza Milana Obrenovića, kao preteča Vojnog arhiva, formirano posebno odeljenje sa zadatkom da piše ratnu istoriju, čuva celokupnu arhivu i rukovodi đeneralštabnom bibliotekom.

- Na ovaj način utemeljeno je prvo institucionalizovano bavljenje vojnom istorijom u srpskoj vojsci i prvo bavljenje arhivističkom delatnošću u Srbiji. Poštovanje tradicije i obeležavanje značajnih jubileja iz naše slavne istorije upravo je ono što se ne sme zanemariti i zaboraviti, jer se, u suprotnom, zanemarivanje vlastite tradicije završava usvajanjem tuđe, naglasio je pukovnik Sekulović.

Obeležen jubilej Vojnog arhivaNa današnjoj svečanosti Vojnom arhivu su dodeljene Vojna spomen–medalja za izuzetan doprinos sistemu odbrane i Plaketa Vojske Srbije povodom obeležavanja jubileja – 140 godina rada.

Pukovniku Sekuloviću Vojnu spomen-medalju uručio je državni sekretar Nerić, a Plaketu general Draganić koji je Vojnom arhivu čestitao „140 godina savesnog i odgovornog rada prema sopstvenoj istoriji“.

Zastupnik pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane general-major Slađan Đorđević uručio je Plaketu Ministarstva odbrane Milici Bajić Đogo, urednici obrazovno-naučnog programa RTS-a, zbog izuzetnog doprinosa za uspešnu realizaciju zajedničkih projekata a povodom obeležavanja jubileja Vojnog arhiva i veka od početka Velikog rata.

Povodom jubileja, danas je premijerno prikazan i film „140 godina Vojnog arhiva“, koji je sniman u saradnji sa RTS-om.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA