Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.02.2016.

Unapređenje vojne saradnje sa Belorusijom



Delegacija Ministarstva odbrane, koju je predvodio načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju kapetan bojnog broda Milan Konjikovac, boravila je u Minsku gde su održane bilateralne odbrambene konsultacije sa Republikom Belorusijom. Na čelu beloruske delegacije bio je general-major Oleg Leonidovič Voinov, načelnik Departmana za međunarodnu vojnu saradnju i pomoćnik ministra odbrane za vojnu politiku.

Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o svim aktuelnim vojno-političkim i bezbednosnim pitanjima, analizirana je saradnja dva ministarstva odbrane i dve vojske i razmotreni modaliteti daljeg razvoja i unapređenja saradnje u oblasti odbrane.

Kapetan bojnog broda Konjikovac izrazio je zadovoljstvo napretkom saradnje u oblasti odbrane. On je istakao značaj održavanja kontinuiteta poseta visokog nivoa u narednom periodu, dodavši da će snažan impuls u tom smislu predstavljati dogovorena zvanična poseta načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića Belorusiji.

General Voinov iskazao je zadovoljstvo zbog primene sličnih principijelnih politika dve strane u cilju prevazilaženja izazova i pretnji koje ugrožavaju mir i bezbednost u regionima obe države. On je informisao sagovornika o rezultatima reformskih procesa u Ministarstvu odbrane Belorusije, sa posebnim akcentom na vojnoobrazovnim ustanovama.

Zajednički je konstatovano da postoji puno prostora za razvoj obostrano korisnih vidova saradnje i u ostalim oblastima, posebno u oblasti vojno-vojne saradnje, kroz zajedničke vežbe, zatim vojnoekonomske i naučno-tehničke saradnje, kao i u oblasti vojne medicine.

Tokom razgovora, usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2016. godinu.

Delegacija Ministarstva odbrane Srbije, posetila je Vojnu akademiju Belorusije, koja u svom sastavu objedinjava 11 različitih fakulteta, i Naučnoistraživački institut.