Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.01.2016.

Vitalovi suncokreti u Domu Vojske Srbije



Izložba „Vitalovi suncokreti“, u čijoj su postavci brojna likovna dela sakupljena tokom 20 godina postojanja likovnog konkursa kompanije „Vital“, otvorena je danas u Atrijumu Doma Vojske Srbije, u saradnji sa Medija centrom „Odbrana“.  
 
Poštovaocima likovne umetnosti obratili su se zamenik direktora Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Zoran Krupež, generalni direktor kompanije „Vital“ Marko Abramović, a istoričar umetnosti Nikola Kusovac otvorio je izložbu.
 
- Vitalovi proizvodi dobro su nam poznati, ali manje je poznato da ta kompanija već decenijama pruža snažnu podršku domaćim umetnicima. U tom cilju, 1995. godine ustanovljen je Likovni konkurs koji je do danas privukao veliko broj likovnih stvaralaca i uspostavio galeriju čiji opus daje značajan doprinos srpskoj kulturnoj sceni. Baš u toj nameri, da se umetnost sačuva i  da joj se omogući bolja budućnost, vidimo povod za saradnju naše dve institucije – poručio je potpukovnik Krupež.
 
Govoreći o tome šta posetioce Male Galerije Doma Vojske očekuje do 6. februara, do kada je izložba otvorena, Kusovac je istakao da je osim slike Mome Kapora izložen deo vredne kolekcije slika umetnika koji su inspiraciju našli u suncokretima.
 
- Opšta karakteristika odabranih radova ogleda se u izrazito autorskom pristupu „zadatoj temi“. Zastupljene poetike i likovni programi najčešće se kreću od uslovno realističnih interpretacija pejzažnih prostora Vojvodine, odnosno polja suncokreta, ili, mahom dekorativno shvaćenih, mrtvih priroda, do likovnih celina bliskih slikarstvu asocijativnih predela i predmeta. Pred posetiocima je bogata izložbena postavka na koju je vredelo čekati – istakao je on, dok je generalni direktor „Vitala“ podsetio na tradiciju te kompanije dugu 160 godina.
 
- Od početne želje da se podrže likovni stvaraoci, došlo se do galerije koja objedinjuje vredna likovna dela. Otkupljujući ostvarenja koja zadovoljavaju visoke umetničke kriterijume, „Vital“ je stvorio zbirku koja zauzima važno mesto u našoj kulturnoj baštini – rekao je Marko Abramović.
 
Među delima u kojima će svi uživaoci likovne umetnosti moći da uživaju narednih nedelja u Domu Vojske, nalaze se suncokreti Nikole Graovca, Milice Dinić. Simona Đermanovića, Ranka Đurkovića, Branka Omčikusa i mnoga druga.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA