Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.01.2016.

Pripadnici Vojske Srbije stigli iz Centralnoafričke Republike



Kontingent Vojske Srbije iz druge rotacije, koji su prethodnih meseci bili angažovani u misiji UN u Centralnoafričkoj Republici (~MINUSCA~), doputovali su večeras u Srbiju. Njih su na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Slavoljub Janićijević, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović.
 
Njih 68 boravilo je  više od šest meseci 4.505 kilometara daleko od Beograda, u srpskoj bazi „Morava“ u Bangiju. U kontingentu su bili lekari i medicinski tehničari iz Vojnomedicinske akademije, Vojne bolnice Niš, Vojnomedicinskog centra Novi Sad i Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd.
               
General Draganić poželeo im je dobrodošlicu i čestitao na uspešno izvršenom zadatku pružanja podrške mira u Centralnoafičkoj Republici.
 
- Zadatak ste obavili časno, odgovorno i profesionalno na ponos Republike Srbije i Vojske Srbije, rekao je zamenik načelnika Generalštaba.
 
Komandant kontingenta pukovnik Goran Radosavljević je naglasio da je misija u Centralnoafričkoj Republici veoma složena.
 
- ~MINUSCA~ posle godinu dana čvrsto „stoji na nogama“, kao i vojna komponenta misije. Spomenuo bih senegalskog generala koji je prethodna dva meseca na čelu vojne komponente, jer je bitno unapredio stanje bezbednosti i to će se svakako odraziti na celu misiju pa i na naše pripadnike koji su u okviru treće rotacije otišli u Bangi, izjavio je pukovnik Radosavljević.
 
Pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani u lečenju i zbrinjavanju vojnih i civilnih pacijenata i medicinskoj evakuaciji vazdušnim putem ka Keniji, Ugandi, Kamerunu i Centralnoafričkoj Republici. Oni su boravili u Bangiju tokom političko-bezbednosne krize u zemlji. Svi su tokom misije odlikovani medaljama UN.
U srce afričkog kontinenta, sinoć je otputovala treća rotacija - 68 pripadnika srpskog kontingenta sastavljenog od jedinice za logistiku, Vojne bolnice nivoa 2 koja predstavlja glavne snage kontingenta i tročlane komande. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA