Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.01.2016.

Početak nove sezone u galerijama Doma Vojske Srbije



Početak nove sezone u galerijama Doma Vojske SrbijeIzložbama Medija centra „Odbrana“ – „Talenat i osećajnost“ i „Svedočanstvo decenije“, danas je počela nova izlagačka sezona u galerijama Doma Vojske Srbije.

U Velikoj galeriji prikazana su ulja, radovi na papiru i skulpture iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije. Ljubitelji umetnosti će do 5. februara moći da uživaju u delima najznačajnijih jugoslovenskih autora druge polovine 19. i prve polovine 20. veka poput Petra Lubarde, Peđe Milosavljevića, Save Šumanovića, Đorđa Andrejevića Kuna, Branka Miljuša, Vlaha Bukovca i ostalih.

Druga izložba u Maloj galeriji posvećena je obeležavanju decenije postojanja magazina „Odbrana“ koji baštini tradiciju vojnih glasila „Ratnik“, „Front“, „Narodna armija“ i „Vojska“. Najbolje fotografije objavljene u „Odbrani“ biće izložene do 23. januara.

Na otvaranju izložbi prisutnima su se obratili državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, direktor Medija centraPočetak nove sezone u galerijama Doma Vojske Srbije „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin, istoričarke umetnosti Olivera Vukotić i Irina Tomić i načelnik Odseka za fotografsku delatnost Medija centra „Odbrana“ Goran Stanković.

Državni sekretar Nerić naglasio je da se već sedam decenija pod svodovima Doma Vojske čuvaju izuzetna umetnička dela najpoznatijih likovnih stvaralaca s ovih prostora.

- Deo te bogate kulturne baštine u prilici smo da vidimo na izložbi u Velikoj galeriji. Druga izložbena postavka svedoči o naporima Medija centra „Odbrana“ da pokaže, tumači i podrži reformske napore koje činimo na unapređenju sistema odbrane, bezbednosti Srbije i njenih građana, rekao je državni sekretar.

Početak nove sezone u galerijama Doma Vojske SrbijePukovnik Karapandžin naglasio je da je godinama praksa da sezonu otvore izložbe iz bogate riznice Zbirke Doma Vojske.

- Obe izložbe su veoma značajne jer predstavljaju Medija centar „Odbrana“ iz različitih uglova. „Talenat i osećajnost“ je ogledalo izlagačke delatnosti utemeljene na čuvanju i prikazivanju umetničke tradicije prepoznavanja svevremenih vrednosti civilizacije. S druge strane, „Svedočanstvo decenije“ je izložba kojom pravimo osvrt na novinsko-informativnu i fotografsku delatnost Medija centra „Odbrana“ ali i sposobnost da pratimo najvažnije događaje, naglasio je pukovnik Karapandžin.

Dela za izložbu u Velikoj galeriji odabrale su istoričarke umetnosti Olivera Vukotić i Irina Tomić. Vukotić je rekla da ta ustanova kulture zaslužuje da dobije sve pohvale za ono što ima u fundusu, što predstavlja pravu retkost, a Tomić je pohvalila izložbu i napomenula da se u okviru postavke mogu pratiti razvojni tokovi predratne i posleratne umetnosti u Jugoslaviji.

- Ono što nije fotografisano, kao da se nije ni dogodilo. Ni skoro 250 brojeva „Odbrane“, niti brojne izložbe ne bi ni izbliza Početak nove sezone u galerijama Doma Vojske Srbijebile dovoljne da sažmu sve ono što smo snimili u proteklih 10 godina. Naša fotoarhiva sadrži arhivsku građu od 1945. godine, i veoma je značajna i vredna. Fotografije koje na ovoj izložbi možete videti svedočanstvo su istorije za neke buduće generacije. To je naš skromni prilog nezaboravu, istakao je Goran Stanković.

Izložba „Svedočanstvo decenije“ obuhvata 37 fotografija osam autora i predstavlja dokaz da svi fotoreporteri Medija centra „Odbrana“ i posle mnogo godina rada nesumnjivo vole svoj posao, uživaju u njemu i obavljaju ga maksimalno profesionalno. Jovo Mamula, Goran Stanković, Darimir Banda, Radovan Popović, Zoran Milovanović, Duška Stefanović, Stefana Savić i Zvonko Perge beležili su svojim objektivima najzanimljivije i najupečatljivije trenutke s događaja koji su bili važni i činili deo njihovog posla poslednjih deset godina. Prisustvovali su vojnim vežbama i vojnim paradama, bili svedoci spasavanja unesrećenih u poplavama i zavejanih u snežnim nanosima, posetili pripadnike Vojske u misijama u Libanu, na Kipru.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA