Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.12.2015.

Čestitka ministra odbrane povodom Dana vojnih veterana



Svim vojnim veteranima upućujem iskrene čestitke povodom 4. decembra – Dana vojnih veterana.

Ove godine prvi put u novijoj istoriji naše vojske, kao jedan od vojnih praznika, u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije ustanovljen je Dan vojnih veterana u znak sećanja na dan potpisivanja primirja u Prvom balkanskom ratu. Nastavljajući tradiciju starih ratnika Vojske Kraljevine Srbije, izborom ovog datuma za Dan vojnih veterana obezbedio se kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine, kada je Kraljevina Srbija, kao moderna država, angažovala deo svog stanovništva u ratu i sve materijalne i finansijske rezerve uz stvaranje Balkanskog saveza sa svojim susedima.

Određivanjem ovog vojnog praznika imamo duboku usađenu potrebu da spasimo od zaborava sve one koji su učinili dela za pamćenje kroz kulturu sećanja o postojanosti srpskog naroda u proteklim ratovima i za naš narod teškim vremenima.

Čestitam vam praznik, uz želju  i u nadi da se nikada ne ponove stradanja u ratu i drugim oblicima borbenih dejstava i da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, kao jedan od činilaca sistema odbrane, doprinesu očuvanju mira kako u zemlji, tako i u regionu i šire.