Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
29.11.2015.

Smena srpskih mirovnjaka u Libanu



Na niški aerodrom „Konstantin veliki“ danas su sleteli pripadnici kontigenta Vojske Srbije koji su u prethodnih šest meseci učestvovali u misiji UN ~UNIFIL~ u Libanu, dok su istim avionom, u istu mirovnu misiju, krenule starešine i vojnici pešadijske čete, štabni oficiri i pripadnici elementa za nacionalnu podršku. Svečanom dočeku i ispraćaju prisustvovali su komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Treće brigade Kopnene Vojske brigadni general Mile Jelić, načelnik štaba Četvrte brigade Kopnene Vojske pukovnik Slađan Stamenković, zamenik načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Nikola Dejanović, kao rodbina i prijatelji mirovnjaka.

-U okviru kontigenta Vojske Srbije, koji je šest meseci bio u Libanu, jezgro su činili pripadnici Kopnene vojske i njih smo dočekali danas u Nišu. Oni su, kao i prethodni kontigenti, na dostojanstven način predstavljali Vojsku Srbije i državu Srbiju i veoma sam srećan kada čujem da su naši oficiri, podoficiri i vojnici veoma cenjeni u Libanu, a posebno od stanovništva koje živi tamo. Danas, takođe, ispraćamo kontigent za Liban. Oni će nastaviti tamo gde su stali njihovi prethodnici i siguran sam da će na stručan, dostojanstven i častan način predstavljati Vojsku Srbije tamo daleko, rekao je general Simović, dočekujući jedne i ispraćajući druge pripadnike misije u Libanu.

Komandir pešadijske čete major Goran Dejanović, koji je komandovao jedinicom u proteklih šest meseci u Libanu, ističe da su pripadnici njegove jedinice uspešno realizovali sve postavljene zadatke u skladu sa rezolucijom UN 1107.

- Zadatke smo izvršavali krajnje profesionalno i odgovorno, na najbolji mogući način predstavljajući svoju državu, vojsku i narod, rekao je major Dejanović dodajući da su za postignute rezultate u radu nagrađeni od komandanta misije ~UNIFIL~ i komandata sektora „Istok“.

Sa niškog aerodroma je put Libana danas odletelo 129 oficira, podoficira i vojnika iz sastava pešadijske čete Treće brigade KoV, štabnih eficira i elemenata nacionalne podrške, dok će vod za zaštitu snaga na put krenuti 3. decembra ove godine.

Pešadijska četa, kojom će narednih šest meseci komandovati kapetan Boško Vasiljević, izvršavaće zadatke kao samostalna jedinica u sastavu španskog kontigenta, dok će vod za zaštitu snaga, predvođen poručnikom Đorđem Okolićem, delovati u okviru italijanskog kontigenta.

U ovom trenutku se 327 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nalazi u multinacionalnim operacijama UN iu Centralnoj Afričkoj Republici, Kipru, Libanu, Liberiji, Obali Slonovače i Kongu i različitim vojnim operacijama EU u Somaliji, Maliju i Centralnoj Afričkoj Republici.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA