Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.11.2015.

Bareljef u čast Svetog igumana Pajsija i Svetog đakona Avakuma u Domu Vojske



Bareljef u čast Svetog igumana Pajsija i Svetog đakona Avakuma u Domu VojskeU holu Doma Vojske Srbije danas je otkriven bronzani bareljef sa likom Svetog igumana Pajsija i Svetog đakona Avakuma, delo vajara Miodraga Dimitrijevića. Bareljef su otkrili vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković i Njegovo preosveštenstvo episkop toplički i vikar Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodin Arsenije Glavčić.

Obrađajući se prisutnima, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica S. Karapandžin podsetio je da je Medija centar ove godine započeo projekat simboličnog obeležavanja značajnih jubileja iz srpske oslobodilačke istorije otkrivanjem spomen-obeležja u holu Doma Vojske Srbije. On je istakao da je godina u kojoj Srbija obeležava dva veka od Drugog srpskog ustanka, 100 godina od Velikog rata i 70 godina od pobede nad fašizmom prilika da se na simboličan način oda pošta onima koji su obeležili taj period naše istorije.

– Samo onaj ko poznaje svoju i prošlost svog naroda može da se pravilno odredi u sadašnjosti i da planira budućnost, rekao je Karapandžin dodajući da su bareljefi Nadežde Petrović, Đorđa Vajferta, genera Jovana Dragaševića, kompozitora Stanislava Biničkog, Vladislava Petkovića Disa, Arčibalda Rajsa, generala Koče Popovića, i, od danas, igumana Sv. Pajsija i Sv. đakona Avakuma tu da podsećaju da je i u ratovima moguće i potrebno ostati čovek.

Bareljef u čast Svetog igumana Pajsija i Svetog đakona Avakuma u Domu VojskeNa mestu parka ispred sadašnjeg Doma Vojske Srbije, nekada se nalazila Stambol-kapija, ozloglašeno mesto među Srbima, simbol stradanja pod Osmanskim carstvom, pokraj koje su Turci nabijali na kolac buntovne Srbe. Baš tu, kao čin odmazde za Hadži-Prodanovu bunu, na kolac su nabijeni iguman Pajsije i više stotina Srba, a đakonu Avakumu, učeniku igumana Pajsija, srce je probodeno nožem, a zatim mrtvo telo nabijeno na kolac. Simbolično, postavljanjem bronzanog medaljona sa likovima Svetog igumana Pajsija i Svetog đakona Avakuma, odaje se pošta svim borcima i stradalnicima koji su slobodu radije plaćali životom nego odricanjem od pravoslavne vere i srpstva.

Danas je u Domu Vojske osveštan i pravoslavni bogoslužbeni prostor, a po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, Dom Vojske Srbije od danas ima i svoju slavu, Svetog kralja Milutina.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA