Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.11.2015.

Ansambl „Stanislav Binički“ na Festivalu čembala



Čembalista Milan Popović u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, pod vođstvom mladog dirigenta Ivana Markovića, izveo je večeras u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije koncerte za čembalo i gudački orkestar.

Na repertoaru su se našla dela savremenog britanskog autora Valtera Lija i najznačajnijeg predstavnika baroka Johana Sebastijana Baha, kao i svita za čembalo i kamerni ansambl Fransisa Pulenka.

Koncertno veče održano u Domu Vojske jedno je od brojnih u kojima će beogradska publika uživati do 11. novembra, u okviru 12. međunarodnog festivala „Čembalo, živa umetnost – ~Ars vivendi clavicembalum~“.

Međunarodni festival čembala, koji od osnivanja 2004. godine organizuje Kulturni centar Beograda, predstavlja jedinstvenu muzičku manifestaciju u celoj Evropi. Festival afirmiše čembalo kao instrument koji je redak u domaćoj koncertnoj praksi, a još ređi na majstorskim kursevima koji se, kao sastavni deo Festivala, održavaju za studente i učenike srednjih muzičkih škola.

Koncerti i prateći programi se odvijaju u nekoliko najlepših beogradskih koncertnih sala – u Kolarcu, Italijanskom institutu, Galeriji Artget, Svečanoj sali Doma Vojske Srbije i u Svečanoj sali Skupštine grada.

Uz domaće čembaliste Smiljku Isaković, Milana Popovića, Jovanu Topalov, Predraga Goste i Anastasiju Marković, beogradskoj publici će se predstaviti i gosti iz inostranstva – Erik Traksler, Frederik Has i Otavijan Teneranija.
photoFOTOGALERIJA