Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.10.2015.

Ministar Gašić u Preševu




Ministar odbrane Bratislav Gašić, sa saradnicima, obišao je danas prihvatni centar za migrante u Preševu gde je razgovarao sa predstavnicima Žandarmerije, osobljem institucija koje rade na prihvatu i zbrinjavanju izbeglica, kao i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su angažovani na zadacima medicinskog zbrinjavanja i uređenju terena oko prihvatnog centra.

Govoreći o trenutnoj situaciji u tom gradu na jugu Srbije, u kome je u samo toku prethodne noći pristiglo više od 1000 izbeglica, ministar Gašić je istakao da je reč o nastavku aktivnosti svih državnih organa i ministarstva koji su zaduženi za zbrinjavanje i prolazak migranata kroz našu zemlju.

- Obišli smo danas pripadnike jedinica Vojske Srbije koje rade na sređivanju ovog prostora i raščišćavanju ulice, da bi mogli pred zimu da ove ljude sklonimo sa ulica i da bi saobraćaj mogao normalno da se odvija. Takođe, ono što smo više puta naglasili, reč je o dobro uigranom timu Vlade Republike Srbije – naglasio je ministar odbrane dodajući da su pozitivni rezltati u prevazilaženju migrantske krize rezultat uspešne saradnje državnih i civilnih institucija, za šta smo i dobili pohvale sa svih strana.

Prema rečima ministra Gašića, drugi razlog današnje posete je zajednički rad, jer je fabrika namenske industrije „Prvi partizan“ iz Užica, donirala Vojsci Srbije tri kontejnera, koje je ona ustupila Žandarmeriji, za smeštaj pripadnika koji su u povećanom obimu angažovani na terenu.

- Prva tri kontejnera, kompletno opremljena, a radilo ih je Ministarstvo pravde, upravo su pristigla, a nadam se da će u narednih mesec dana stići još tri, takođe iz donacije – objasnio je minstar Gašić izražavajući zahvalnost svim pomenutim institucijama na međusobnoj pomoći i razumevanju.

Kako je istako ministar Gašić, do prvih zimskih dana planirano je da se završi veliki parking za sve autobuse koji dolaze, prilazni put pored železničke stanice, a ulaz u kamp će biti sa druge strane, što će, kako je ocenio, značajno rasteretiti saobraćajnice i ulazak u Preševo. Takođe, u zgradi u okviru prihvatnog centra, u narednom periodu, planirano je da za smeštaj migranata bude raspoloživo više od 600 kreveta.

Ministar Gašić je, takođe, zaključio da su uslovi za smeštaj u tom prihvatnom centru daleko bolji od prvog obilaska pre nekoliko meseci, a da će pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u okviru tima institucija koje su angažovane na terenu, nastaviti da pomažu i u narednom periodu.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Jana Ljubičić ocenila je da je donacija kontejnera dobar primer saradnje institucija u složnom odgovoru države na trenutnu situaciju, izražavajući istovremeno zahvalnost Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije na donaciji koja će biti značajna pomoć za smeštaj ljudstva MUP–a angažovanog na terenu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA