Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.10.2015.

Srpski mirovnjaci u Libanu odlikovani medaljama UN




U bazi Miguel De Servantes u sektoru „Istok“ multinacionalne operacije ~UNIFIL~ održana je svečanost povodom dodele medalja plavim šlemovima iz Srbije, Španije, El Salvadora i Brazila.

Za postignute rezultate u izvršavanju zadataka u toj mirovnoj operaciji, komandant~ UNIFIL-a ~general-major Lućiano Portolano odlikovao je komandanta srpskog kontingenta majora Vladana Parezanovića.

Medalje štabnim oficirima, pripadnicima Elementa nacionalne podrške i voda za podršku uručio je brazilski admiral Flavio Masedo, dok su pripadnicima pešadijskog voda medalje uručili indonežanski pukovnik Jotanabej Am i libanski pukovnik Talib Hanadeh.

Obraćajući se okupljenima, komandant ~UNIFIL~-a zahvalio je pripadnicima odlikovanih kontingenata na izuzetnim rezultatima u izvršavanju zadataka, a vladama njihvih zemalja na želji i mogućnosti da održe i osnaže kapacitet te multinacionalne operacije.

Završni deo svečanosti obeležio je defile jedinica španskog, salvadorskog i srpskog kontingenta, pri čemu zvuk našeg strojevog koraka nikog nije ostavio ravnodušnim.

Srpsku trobojku u počasnom vodu ponosno je nosio kapetan Dalibor Veljković, a u svečanom defileu pešadijski vod srpskog kontingenta predvodio je poručnik Bratislav Milenković. Srpsku zastavu uz intoniranje himne Bože pravde, na jarbol ispred komande multinacionalne brigade, podigao je desetar Dalibor Đokić. 

Osim mnogobrojnih istaknutih zvanica, ambasadora, atašea, pripadnika libanskih vlasti i verskih lidera svečanosti je prisustvovao i šef civilnog dela misije gospodin Volfgang Vejszeger. 

U misiji ~UNIFIL~ u Libanu trenutno je angažovano 177 srpskih mirovnjaka. Reč je o najbrojnijem kontingentu Vojske Srbije, a njihova zamena planirana je za kraj novembra.
photoFOTOGALERIJA