Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.10.2015.

Ansambl „Stanislav Binički“ na otvaranju Iračke nedelje kulture



Ansambl „Stanislav Binički“ na otvaranju Iračke nedelje kultureKoncertom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i iračkih solista sinoć je u Beogradu pod sloganom „Kulturom protiv terorizma“ otpočela Šesta iračka nedelja kulture.

Posle himni Srbije i Iraka, koje su izvele članice ženskog muzičkog hora „Barili“, gostima se obratio irački ambasador u našoj zemlji njegova ekselencija dr Falah Abdulhasan Abdulsad, koji je preneo poruke mira i prijateljstva svoje zemlje Srbiji i svetu. Publici se potom, u pratnji ansambla „Stanislav Binički“, predstavio irački kompozitor i violinista Delšad Mohamed Said. Oni su zajedno izveli nekoliko popularnih i tradicionalnih iračkih numera.

Ansambl „Stanislav Binički“ na otvaranju Iračke nedelje kultureU nastavku manifestacije, u Domu vojske, 8. oktobra, biće otvorena izložba fotografija iračkog fotografa Safaa Alvana koja će prikazati Irak pre vojnih operacija. Okom kamere zabeležena je svakodnevnica iračkih branilaca i raseljenih i izbeglih koji su bežeći od terora bili prinuđeni da napuste svoja ognjišta.

U galeriji Radio televizije Srbije, 9. oktobra biće otvorena izložba slika iračkog umetnika Abdulamer al-Malikija, koji je 2014. godine proglašen za najboljeg likovnog stvaraoca u toj zemlji. Svečano zatvaranje manifestacije održaće se 10. oktobra u zgradi Jugoslovenske kinoteke, gde će biti prikazan film „Krentina“ režisera Odeja Rašida.

Ulaz tokom svih večeri biće slobodan.