Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.10.2015.

Sastanak ministra Gašića i ambasadorke Francuske



Ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasadorka Republike Francuske u Beogradu Kristin Moro razgovarali su o saradnji dve zemlje i saradnji u oblasti odbrane.

Gašić i Moro izrazili su zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dve zemlje i stalnom unapređenju političkog dijaloga. Saradnja Srbije i Francuske razvija se u oblasti evropskih integracija, unapređenja ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje, a posebno u oblasti odbrane, bezbednosti i unutrašnjih poslova. Gašić i Moro posebno su razgovarali o mogućnostima unapređenja vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje.

Srbija izuzetno ceni podršku Francuske u procesu evropskih integracija, rekao je Gašić na sastanku. Evropske integracije su strateški cilj Srbije. Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije trenutno učestvuju u četiri mirovne misije EU, a Srbija je potpisala Administrativni ugovor o saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, kao treća zemlja van EU pored Norveške i Švajcarske. Nedavno je usvojen zaključak Vlade Srbije da se što pre finalizuje proces našeg angažovanja u konceptu borbenih grupa EU, čime su pokriveni svi segmenti Zajedničke bezbednosne i odrambene politike EU.

Ministar odbrane je u razgovoru istakao da smo ponosni što se Srbija nalazi među prvih osam zemalja u Evropi po broju pripadnika koji učestvuju u mirovnim misijama pod mandatom UN, čime konkretno doprinosimo očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Saradnja dve zemlje u oblasti odbrane je intenzivna, a težišne oblasti su vojnoobrazovna, vojnoekonomska i naučno-tehnička i učešće u misijama pod mandatom EU. Ministarstvo odbrane čvrsto je opredeljeno za nastavak saradnje sa Francuskom u oblasti angažovanja u multinacionalnim operacijama, koje je od velikog vojnog i političkog značaja.




photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA