Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.09.2015.

Ministar Gašić posetio Holding kompaniju



 Ministar odbrane Bratislav Gašić, sa saradnicima, posetio je danas Holding kompaniju „Krušik“ u Valjevu, gde se sastao sa rukovodstvom te fabrike namenske industrije. Delegacija koju je predvodio ministar Gašić obišla je i lokaciju u krugu fabrike na kojoj su juče pripadnici „PMC Inženjeringa“ izvadili 250 kilograma tešku bombu koja je zaostala od NATO bombardovanja, a u toku je vađenje i druge teške 500 kilograma. 

Tom prilikom, ministar Gašić je istakao da je reč o jednoj od najznačajnijih fabrika namenske industrije Srbije, a rezultati koji su u prethodnih godinu i po dana prisutni u „Krušku“ značajni su, pre svega, sa aspekta izvoza naoružanja i vojne opreme. 

- Očekuje se investicija od blizu 20 miliona evra u 2015. i 2016. godini, što će bitno povećati kapacitete „Krušika“ i kovačkog centra „Jugoimport SDPR“ – naglasio je ministar Gašić dodajući da je u tom pogonu uskoro biti instalirane i nove mašine, koje su naručene i stižu u narednom periodu.

Ministar odbrane je, takođe, istakao da je lepeza proizvoda „Krušika“ u prethodnih godinu i po dana značajno proširena u saradnji sa kovačkim centrom „Jugoimport SDPR“, pre svega u raketnom programu.  Prema rečima ministra Gašića, „Krušik“ i Ministarstvo odbrane su predali Vladi zahtev za zapošljavanje novih 340 radnika, a kako je istakao, očekuje se pozitivan odgovor jer su ti ljudi preko potrebni zbog povećanog obima poslova. 

- Najbitnije je da su plate sa 35.000 došle na prosek od 48.000 dinara, broj radnika se stalno povećava, a poslovanje je stabilno. Ostalo je da se sprovede zaključak Vlade iz 2013. godine o konverziji starih potraživanja „Krušika“ prema Upravi prihoda i lokalnoj samoupravi, na čemu se radi – naglasio je ministar Gašić dodajući da je najbitnije da postoji stabilan rad i trend rasta u svim fabrikama namenske industrije Srbije.

Ministarstvo odbrane, naglasio je ministar Gašić, najzaslužnije je za ponovni početak rada „Krušik akumulatora“, a već prekosutra se potpisuje prvi ugovor, što je jako značajno jer više od decenije nije bilo stabilnog domaćeg snabdevača akumulatorima za vojsku kao njihovog najvećeg potrošača u svim rodovima.

Govoreći o zahtevima predstavnika sindikata namenske industrije da zaposleni u toj delatnosti budu izuzeti od smanjenja plata,ministar Gašić je ocenio da se sa pojedinim zahtevima slaže, a da su neki vođeni pojedinačnim interesima, jer svi građani podjednako moraju da podnesu teret ekonomskih reformi.

Direktor Holding korporacije „Krušik“ Mladen Petković istakao je da je započeta obnova fabrike koja je oštećena u bombardovanju 1999. godine, a radi se i na izgradnji potpuno novih objekata i proizvodnih pogona.

- Na mestu nekadašnje alatnice gradiće se novi objekat koji će služiti za proizvodnju iz oblasti raketnog programa. To će Srbiju svrstati u red najvećih proizvođača raketnog programa u ovom delu Evrope – naglasio je Petković dodajući da se gradi i nova kapislana, koja će u potpunosti zameniti uvoz iz lokalnih zemalja u nabavci kapisli. On je, takođe, naglasio da „Krušik“ ima ugovorene poslove u iznosu od 140 miliona dolara.

Govoreći o pronađenim neeksplodiranim ubojnim sredstvima u krugu fabrike „Krušik“, direktor „PMC Inženjeringa“, ćerke firme „Jugoimport SDPR“, Nikola Vukanić istakao je da su preduzete sve zakonom predviđene mere, a juče je izvađena bomba od 250 kilograma koja je neutralisana. Stručnjaci ove firme, dodao je, rade na vađenju druge, duplo veće bombe.

Odgovarajući na pitnja o interesovanju za dobrovoljno služenje vojnog roka, ministar Gašić je istakao da ono raste iz godine u godinu. On je, takođe, istakao da se vrše pripreme za povratak vojske u kasarne u Pirotu i Surdulici, a imajući u vidu da u vojsci nedostaje 800 podoficira, uvedeni su novi školski programi.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA