Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.09.2015.

Načelnik Generalštaba sa gardistima u Pekingu



Načelnik Generalštaba sa gardistima u Pekingu U predgrađu Pekinga strani podešeloni su današnji dan proveli odmarajući se i pripremajući za sutrašnju veliku paradu. Kod svih je prisutna trema. Ipak, čini se kod srpskog podešalona najviše, s obzirom da su danas još jednom promarširali preko piste, dok je njihov nivo spremnosti s bine ocenjivalo budno oko načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića.

Kao jedan, u savršenoj formaciji, srpski gardisti još jednom su dokazali zašto su upravo oni izabrani da predstavljaju našu zemlju na najvećoj paradi u svetu. Defile starešina i vojnika, poznatih po savršenom strojevom koraku, ispunila su visoka generalova očekivanja. I dok su pripadnici jedne od najelitnijih srpskih jedinica još jednom marširajući „utvrđivali gradivo“ prvi čovek Generalštaba izrazio je ponos što takve ljude ima u svom stroju.

Načelnik Generalštaba sa gardistima u Pekingu - Izuzetno sam zadovoljan stepenom pripremljenosti našeg ešelona. Odlično znam da su pripadnici naše Garde krenuli sa velikom odgovornošću i bremenom kako na pravi način predstaviti Srbiju. Sa zadovoljstvom i ponosom kažem da su naši momci spremni da sutra zablistaju, rekao je general Diković napominjući da je Garda i ovog puta dodeljenom zadatku pristupila krajnje profesionalno, te ne čudi što domaćini imaju samo reči hvale za njih. On im je preneo pozdrave svih pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane i naglasio da se njihovo učešće sa velikim interesovanjem svakodnevno prati u Srbiji.

Gardisti su u razgovoru sa načelnikom Generalštaba pohvalili domaćina i kapacitete koje im je stavio na raspolaganje, naglasivši da su se potrudili da tokom tronedeljnog boravka u Pekingu njihov jedini zadatak bude uvežbavanje.

- Odlična ocena načelnika Generalštaba rezultat je našeg rada ne samo pred ovu paradu, već i one u Moskvi i Beogradu. Iz zadatka u zadatak smo sve spremniji, rekao je potpukovnik Vladimir Vukajlović ističući da će gardisti sutra na najvećem trgu u svetu pokazati svoje umeće.

Načelnik Generalštaba sa gardistima u Pekingu Načelnik Generalštaba kasnije u toku dana prisustvovao je večeri šefova delegacija koju je domaćin priredio u zgradi Centralnog vojnog komiteta. Više od 100 zvanica nazdravilo je miru i pobedi nad fašizmom sa potpredsednikom Centralnog vojnog komiteta generalom Fang Čanglongom.

Čitava kineska prestonica u znaku je proslave 70 godina od pobede nad fašizmom i pobede u Oslobodilačkom ratu kineskog naroda nad Japanom. Ulice oko glavnog trga od juče su zatvorene, a saobraćaj je redukovan u čitavom gradu. Bine na Tjenanmenu spremane su da prime sve zvanice, a visoke delegacije iz mnogobrojnih zemalja poslednjih dana u velikom broju pristižu u Peking.

Parada povodom velikog jubileja počinje sutra u 10 sati po lokalnom, odnosno u četiri sata ujutru po našem vremenu. Sa glavne bine na Tjenanmen trgu paradu i učešće naših gardista pratiće predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i delegacija Vojske Srbije koju predvodi general Diković.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA