Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.08.2015.

Ministar odbrane u Preševu



Ministar odbrane Bratislav Gašić posetio je jutros Prihvatni centar za migrante u Preševu i uverio se da migranti, koji su u velikom broju tokom noći i jutra stigli iz Makedonije, dobijaju svu potrebnu pomoć. U ovom trenutku u Prihvatnom centru je više od hiljadu ljudi, dok je u kampu u miratovačkom polju taj broj gotovo četiri puta veći. Uglavnom je reč o migrantima koji su sinoć prešli grčko-makedonsku granicu i došli do Đevđelije, a zatim organizovano autobusima, minibusevima i taksi vozilima krenuli za Srbiju.

- Zbog krize koja je izazvana na granici između Grčke i Makedonije morali smo ovde da napravimo još jedan kamp, da sve ljude koji su noćas prošli kroz Makedoniju prvo ovde zbrinemo, pa da onda pređu u Prihvatni centar u Preševu, rekao je ministar Gašić u Miratovcu. On je istakao da se na terenu nalaze pripadnici Doma zdravlja Preševo, Crvenog krsta, Žandarmerije, Policije i Vojske i da svi rade na obezbeđivanju humanog tretmana izbeglicama, pružajući im hranu, vodu i neophodnu medicinsku pomoć.

Ministar je najavio da će u toku dana uputiti dodatne sanitetske ekipe Ministarstva odbrane, kako bi svi migranti pravovremeno i adekvatno bili medicinski zbrinuti. On je istakao da sve nadležne institucije daju svoj maksimum kako bi obezbedile struju u novoformiranom kampu u miratovačkom polju.

- Svi granični prelazi su prohodni, nema većih zadržavanja niti bilo kakve krize na putu prema Grčkoj, rekao je ministar napomenuvši da se danas u Preševu i okolini nalazi više od pet hiljada ljudi, a da se u narednim danima očekuje priliv novih migranata. Ministar je istakao da Prihvatni centar u ovom trenutku ima zalihe hrane i vode za svega još dan ili dva i apelovao na sve subjekte u društvu da pomognu. Ministar je izrazio zadovoljstvo što migranti prepoznaju Srbiju kao zemlju u kojoj dobijaju human i nadasve ljudski tretman, te da do sad nije zabeležen nijedan incident.

U Prihvatnom centru je sve organizovano jer su bili spremni na veći broj ljudi, a policijski službenici su sinoć prvi put od otvaranja Centra radili celu noć i izdavali potvrde migrantima. Procedura je takva da migranti čim dobiju papire, autobusima kreću ka Beogradu.

Migranti čekaju u redovima, najviše je muškaraca ali je i dosta žena, trudnica i dece. Oni su vidno iscrpljeni, umorni, ima povređenih i bolesnih, a jedna žena se tokom prethodne noći porodila u kampu u Miratovcu.

Na polju u blizini preševskog sela Miratovac postavljeno je devet velikih šatora, koje je donirao Rusko-srpski humanitarni centar iz Niša, kao i veći broj malih šatora koje su izbeglice ponele sa sobom, a kamp obezbeđuju policija i pripadnici Žandarmerije s borbenim vozilima.

Ministar je istakao da su svi relevantni državni organi uključeni u pripremu novog Prihvatnog centra, te da se radi sve kako bi Srbija spremno dočekala hladnije dane i bila spremna da pruži svu neophodnu pomoć migrantima.

- Kao što smo i ranije rekli, 15 hiljada evra je cifra koju dnevno trošimo samo na sredstva za higijenu, vodu i na osnovne potrepštine ovih ljudi. Cifra koju Srbija izdvaja iz budžeta daleko je veća, rekao je ministar Gašić napominjući da Srbija očekuje pomoć od svih prijatelja, napominjući da je Srbija jedna od zemalja koja se najodogovornije ponaša prema migrantima.

Prilikom posete Prihvatnom centru ministar je pomogao petogodišnjem Ahmedu da pronađe izgubljenu torbu. Dečak je ušao u Prihvatni centar, ali bez svoje torbe i Gašić ga je uzeo za ruku i prošetao sa njim po tom delu grada. Oni su zajedno pronašli ranac u kome su se nalazile dečakove lične stvari. Gašić je drugom dečaku Muhamedu, koji mu je prethodno rekao da je gladan i žedan, dao hranu i vodu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA