Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.08.2015.

Donacija Svetog pisma Novog zaveta i Pravoslavnog molitvenika Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije



Donacija Svetog pisma Novog zaveta i Pravoslavnog molitvenika Ministarstvu odbrane i Vojsci SrbijeUdruženje građana Biblijsko društvo Srbije, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, doniralo je Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije 4.000 primeraka Svetog pisma Novog zaveta i isto toliko primeraka Pravoslavnog molitvenika. Tim povodom u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba danas su se okupili najviši predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Prema rečima ministra odbrane Bratislava Gašića, iako postoji istorijska i tradicionalna veza u izgradnji moderne srpske države i njene vojske, ni jedno ni drugo ne mogu bez vere.

- Vera u boga je ono što nas spaja. Vojno sveštenstvo kod nas ima svoju tradiciju i uvek su crkva i vojska bili uz svoj narod i kroz vekove prolazili dobro i zlo – naglasio je ministar Gašić dodajući da su pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nebrojeno puta pokazali da žele da uče i da ih nije stid kada nešto i ne znaju, a da je ovo prilika da se iz svetih knjiga nauči nešto novo.

- Potvrda kulturnog identiteta doprinosi oslobađanju čoveka i naroda u celini. Buđenjem i razvijenjem afiniteta prema kulturi i kulturnim vrednostima razvija se želja za ličnim i nacionalnim stvaralaštvom - istakao je Gašić dodajući da odbrana kulturnih vrednosti nije moguća bez poznavanja naconalnih i duhovnih vrednosti.

Ministar odbrane je izrazio uverenje da će Sveto pismo, uz svoje mesto u vojnim bibliotekama, naći put do srca pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije pravoslavne veroispovesti.

Donacija Svetog pisma Novog zaveta i Pravoslavnog molitvenika Ministarstvu odbrane i Vojsci SrbijeIzražavajući zahvalnost svima koji su doprineli današnjoj donaciji, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej istakao je da reč o velikom danu jer se našoj vojsci, koja brani svoju otadžbinu, svetinje i sve što je najvrednije za jedan narod, daruje kodeks božanskog zakona.

- Imamo mnogo zakona, i vojska ima svoje, a ovo je jedan zakon iznad svih, jedan sveopšti, sveljudski zakon, božiji zakon, koji je učinio da se naša današnja kultura i prethodna temelje na tom zakonu – istakao je patrijarh Irinej, podsećajući da je u vreme kada je on služio vojni rok u Mostaru, vojnicima bio zabranjen odlazak u crkvu, a današnja donacija je očekivani momenat koji je u skladu sa, kako je rekao, duhom svih promena u našem narodu.

Patrijarh je ukazao da to nije nikakava novina, jer mnoge armije sveta u hrišćanskim zemljama su nezamislive bez jedne takve knjige kao što je Novi zavet.

- Na ovaj način smo se svi vratili k sebi, našoj kulturi i istoriji, važnom faktoru u životu, koji nas je motivisao i hrabrio, davao viši smisao našem položaju da branimo svetinje jednog naroda – poručio je patrijarh Irinej.

Vredna donacija plod je uspešne saradnje Odeljenja za veru Uprave za ljudske resurse Generalštaba Vojske Srbije, na čelu sa pukovnikom dr Sašom Milutinovićem, i Udruženja građana Biblijsko društvo Srbije, čiji je generalni sekretar Vera Mitić.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA