Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.08.2015.

Selektivna obuka kandidata za vojne pilote



Selektivna obuka kandidata za vojne pilote Na aerodromu „Batajnica“ ovih dana se privodi kraju proces selekcije kandidata za Vojnu akademiju Ministarstva odbrane Republike Srbije vazduhoplovnog smera. Taj zadatak je, već deceniju, poveren 252. školskoj trenažnoj eskadrili iz sastava 204. vazduhoplovne brigade, a nakon današnjih letova, biće odlučeno ko će od kandidata nastaviti školovanje na toj viskoškolskoj vojnoj ustanovi.

Kandidati za buduće vojne pilote, među kojima su dve devojke i 13 momaka, od kojih je devet iz Vojne gimnazije, pre pristupanja letačkoj obuci, uz medicinske provere, uspešno su završili i obuku za preživljavanje u prirodi. Obuka je započela 17. jula, a u proseku, svako od njih imao je po 10 sati naleta, što je dovoljno da se odredi podobnost za dalje školovanje.

Selektivna obuka kandidata za vojne pilote Prema rečima zamenika komandanta eskadrile majora Dragana Mrdaka, reč je o 140. klasi kandidata za pilote, od kojih će najbolji, koji budu zadovoljili sve kriterijume, biti izabrani za poziv vojnog pilota.

- Selektivna obuka je jedan od vidova selekcije kandidata za pilote. Tokom selektivnog letnja kandidatima se u okviru obuke pokazuju osnove letenja, režimi, zaokreti, formiranje školskog kruga i na osnovu kvaliteta koji pokažu, biraju se oni koji će postati kadeti smera vazduhoplovstvo – naglasio je major Mrdak. On je, takođe, istakao da je zadovoljan ovom generacijom koja se odlikuje nešto višim kvalitetom, a o prolaznosti će više biti reči nakon selekcije.

Tokom proteklog meseca, piloti i tehničari 252. školsko trenažne eskadrile, posvetili su veliku pažnju kandidatima u nameri da ih što bolje obuče, a iskusni nastavnici letenja svakodnevno su učestvovali u selekciji kroz nastavu u kabinetima, kao i tokom obuke na vazduhoplovima.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA