Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.07.2015.

Sve spremno za otvaranje Međunarodnih vojnih igara u Rusiji



Sve spremno za otvaranje Međunarodnih vojnih igara u RusijiZamenik ministra odbrane Ruske Federacije Anatolij Ivanovič Antonov i predstavnici 16 zemalja učesnica Međunarodnih vojnih igara održali su juče u međunarodnom pres centru „Rusija danas“ u Moskvi konferenciju za novinare na kojoj je, u ime tima Vojske Srbije koji učestvuje na Igrama, govorio pukovnik Željko Kuzmanović.

Zamenik ministra Antonov istakao je da Međunarodne vojne igre predstavljaju primer dobre vojne i vojnotehničke saradnje među državama. On je izrazio nadu da će u budućnosti na ovom takmičenju učestvovati još država. Ivanovič je svim učesnicima poželeo sreću i uspeh u takmičenju i dodao da ih ruske ekipe neće štedeti na poligonu, ali samo na poligonu.

Pripadnici Vojske Srbije učestvovaće u jednoj od disciplina Međunarodnih vojnih igara - Tenkovskom biatlonu. Pukovnik Željko Kuzmanović rekao je da su naši stručnjaci pažljivo analizirali prošlogodišnje takmičenje i izvukli pouke.

Sve spremno za otvaranje Međunarodnih vojnih igara u Rusiji– Tokom dosadašnjih priprema, imali smo priliku da vidimo da će konkurencija biti ozbiljna. Naša ekipa je spremna i složna. Došli smo u Rusiju da pokažemo da Vojska Srbije ima kvalitetno obučene tenkiste koji imaju znanja i veštine da se nose i sa kolegama iz daleko većih armija. Došli smo, takođe, i da nešto naučimo i dobra iskustva ponesemo u Srbiju i unapredimo obuku naših oklopnih jedinica – rekao je pukovnik Kuzmanović.

On je naglasio da bi vojnici bili najsrećniji ukoliko bi svoja znanja i veštine upoređivali isključivo na takmičenjima poput Tenkovskog biatlona, viteški i sportski.

Sve spremno za otvaranje Međunarodnih vojnih igara u RusijiSvečano otvaranje Međunarodnih vojnih igara biće održano na poligonu Alabino nedaleko od Moskve, 1. avgusta. Na Međunarodnim vojnim igrama, pored oklopnjaka, takmičiće se i pripadnici gotovo svih rodova i službi konvencionalne vojske iz, kako je najavljeno, 17 zemalja sveta na kopnu, vodi i u vazduhu. Na istom poligonu 1. avgusta počeće i takmičenje Tenskovki biatlon 2015. na kome srpka posada nastupa među prvima. Srpski oklopnjaci nadmetaće se sa ekipama – Ruske Federacije, Narodne Republike Kine, Indije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Jermenije, Mongolije, Kuvajta, Venecuele, Nikaragve i Angole. Kao i lane, sve reprezentacije takmičiće se na ruskim tenkovima T-72, sem Kine koja će učestvovati na sopstvenim borbenim vozilima tipa T-96A.

Propozicije takmičenja su donekle promenjene u odnosu na prošlu godinu. Posle prve faze koja se naziva „individualna trka“, osam prvoplasiranih ekipa ide u polufinale. Prolaz u finale obezbediće četiri najuspešnija tima u „trci štafeta“. Pobednik Tenkovskog biatlona odlučiće finalna štafeta planirana za 15. avgust. Svaka od tri posade svih reprezentacija rangiraće se odvojeno, a ukupan plasman odrediće zbir bodova svih posada jedne države.