Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.07.2015.

Poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Švajcarske



Ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Švajcarske general-potpukovnikom Andreom Blatmanom o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Gašić je istakao da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije posebno zainteresovani za iskustva Švajcarske u učešću u projektima Evropske odbrambene agencije.

On je naglasio očekivanja da će saradnja sa Evropskom odbrambenom agencijom unaprediti interoperabilnost sa članicama EU, omogućiti jačanje domaće namenske industrije i istraživačkih potencijala srpskih instituta, kao i tehnološku modernizaciju oružanih snaga, a time i unapređenje vojnih i odbrambenih sposobnosti Srbije.

Imajući u vidu da Švajcarska ima izuzetno razvijenu vojnu industriju, konstatovano je da je i to oblast u kojoj je moguće razvijanje svih oblika saradnje.

Iako nije članica EU, Švajcarska podržava strateško opredeljenje Srbije za priključenje EU, a ubraja se među zemlje koje su najznačajnije po visini donatorske i humanitarne pomoći Srbiji. Ministar Gašić je stoga još jednom zahvalio na pomoći koja je stigla iz Švajcarske tokom prošlogodišnjih poplava.

Susret načelnika generalštabova Srbije i ŠvajcarskeRanije tokom dana sastali su se načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Švajcarske general-potpukovnik Andre Blatman.

Tom prilikom, general Diković je istakao da se dosadašnja saradnja Vojske Srbije sa Oružanim snagama Švajcarske u oblasti odbrane ogledala pre svega u usavršavanju naših pripadnika na kursevima koje organizuje Ženevski centar za bezbednosnu politiku.

– Od 2002. godine pa do danas oko stotinu pripadnika naše vojske je završilo ove kurseve. Uspostavili smo i saradnju sa Koledžom Oružanih snaga Švajcarske u oblasti ljudskih resursa i Ženevskim međunarodnim centrom za humanitarno razminiranje, što je jako bitno imajući u vidu da u Srbiji humanitarno razminiranje još uvek nije završeno – naglasio je general Diković.

Prema njegovim rečima, Srbija i Švajcarska imaju slične koncepcijske poglede na svet i okruženje, kao neutralne zemlje u odnosu na vojne saveze, a imamo i slično organizovane oružane snage.

Susret načelnika generalštabova Srbije i Švajcarske– To nam daje realne osnove da našu saradnju unapredimo kroz zajednička delovanja, zajedničku obuku, posebno naših jedinica za specijalne operacije i vojnoobaveštajnih službi. Želim da napomenem da Švajcarska ima izuzetno razvijenu vojnu industriju, a naša vojna industrija je u velikom zamahu i usponu, pa je to još jedna oblast za zajednički rad – poručio je general Diković.

Prostor za unapređenje saradnje, ocenio je general Diković, postoji i u vidu obuke u Centru ABHO u Kruševcu, koji ima regionalni karakter, kao i u bazi „Jug“.

O prijateljskim odnosima dveju vojski, naglasio je general Diković, svedoči i sinoćni koncert orkestra Oružanih snaga Švajcarske i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Govoreći o značaju današnje posete, prve zvanične posete načelnika Generalštaba Švajcarske, general Blatman je takođe ukazao na dobru saradnju dveju oružanih snaga, nagalašavajući i blisku saradnju u kontekstu političkog dijaloga, naročito u OEBS-u.

Susret načelnika generalštabova Srbije i Švajcarske– Zadovoljstvo mi je što mi je general Diković pružio osnovne informacije o Vojsci Srbije i veoma cenim razmenu stavova o temama od zajedničkog interesa, jer su obe naše države zainteresovane za stabilan region – naglasio je general Blatman dodajući da se visoko vrednuje učešće srpskih oficira na različitim kursevima, naročito onim održanim u Ženevi.

General Blatman je, takođe, visoko ocenio važnost posete našoj zemlji, ističući da je sinoćni zajednički koncert orkestara oružanih snaga odličan znak prijateljstva i da na pravi način prikazuje te bliske odnose koje postoje između dve zemlje.

Načelnik Generalštaba Švajcarske, koji predvodi delegaciju te zemlje, u nastavku posete, obići će Specijalnu brigadu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA