Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.07.2015.

Zajednički koncert orkestara Srbije i Švajcarske



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras su, pred brojnim auditorijumom, svirali Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i Mali vojni orkestar Švajcarskih oružanih snaga. Kraj muzičke sezone Ansambla „Stanislav Binički“ i Nacionalni dan Švajcarske bili su i više nego dobar povod da se dva orkestra zajednički predstave beogradskoj publici. Taj važan praznik je i razlog zašto je švajcarski orkestar na turneji po jugoistočnoj Evropi. Posle Grčke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, večeras je i srpska prestonica imala priliku da uživa u njihovoj muzici.

Za ovu priliku Umetnički ansambal „Stanislav Binički“ je izdvojio najbolje sa svog stalnog repertoara: Marš kralja Aleksandra ~I~, Srpski jug, Merekli čoček i Izgubilo Danče. Osim toga, publika je mogla da uz izvođenje pesama grupe Aba uživa i u zabavnoj muzici, nakon čega su naši muzikanti scenu prepustili svojim kolegama iz Švajcarske.

- Ovi mladi muzičari imaju samo po dvadeset godina, svi su završili osnovnu obuku u martu ove godine i polaznici su Škole za muzičare, rekao je major Patrik Robatel predstavljajući svoj orkestar. On je zahvalio srpskoj vojsci na gostoprimstvu i organizovanju zajedničkog koncerta.

Ovim koncertom nastavlja se međunarodna saradnja sa stranim orkestrima, lepa tradicija započeta pre dve godine sa Vojnim orkestrom Kopnene vojske Evropske komande SAD, a prošle godine i sa Orkestrom Kopnene vojske Grčke.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA