Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.07.2015.

Nova terenska vozila za vojsku



Nova terenska vozila za vojskuIz pribojskog privrednog društva „FAP Korporacija“ a.d. danas će put kasarni širom Srbije krenuti 11 novih terenskih vozila FAP 1118. Primopredaji vozila u FAP-ovoj fabrici prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije, genaral-major Bojan Zrnić i komandant Druge brigade KoV brigadni general Dragoslav Sladaković sa saradnicima. Ministar Gašić je tom prilikom istako da su Priboj i FAP za Vladu Srbije od strateškog značaja i da su svi potencijali Vlade uloženi u izradu strateškog sporazuma sa finskom firmom SISU.

Primopredaji kamiona prethodio je sastanak rukovodstva fabrike sa ministrom odbrane kada je naglašena važnost rešavanja strateškog partnerstva. Predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije istakli su da imaju spreman srednjoročni plan zamene voznog parka kojim se kao partner prepoznaje pribojski FAP.

Gašić je rekao da danas jedan kontingent vozila ulazi u upotrebu u Vojsku Srbije ali da nije zadovoljan zbog toga što su svi rokovi probijeni. On je izrazio nadu da će u narednom periodu dinamika nabavke biti mnogo bolja. Ministar je istakao da između Vojske Srbije i FAP-a postoji dugogodišnja saradnja, naglasivši da je cilj sistema odbrane da u budućnosti kompletan teretni vozni park Vojske Srbije bude FAP-ov.

Nova terenska vozila za vojsku- Želimo da kupujemo od domaćih firmi i proizvodnju u domaćim firmama zbog toga molim poslovodstvo firme da ozbiljnije nastupaju kada je reč o pregovorima sa strateškim partnerom. Jedeno je sigurno. Proizvodnja vojnih vozila u FAP-u, koja je dugi niz godina prisutna, opstaje i nakon dolaska strateškog partnera, rekao je Gašić i istakao da je Vlada usvojila zaključak prema kome je izabran strateški partner, naglasivši da bi ti pregovori trebali biti završeni u najkraćem mogućem roku. On je dodao i da Vlada traži predvidljivog partnera sa „ jasnim rokovima i definisanim zadacima“.

- Petogodišnjim planom Vojske Srbije predviđena je kupovina većeg broja novih FAP-ovih kamiona, rekao je ministar naglasivši da osim novca koji je predviđen za kupovinu kamiona Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije uštedama i preraspodelama sredstava može još novca da odvoji za zanavljanje voznog parka.

Komentarišući mogućnost da u sklopu FAP-ove fabrike bude formiran remontni blok, ministar je naglasio da je cilj Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da prevashodno uposli svoje remontne zavode, ostavljajući mogućnost i za partnersku saradnju u tom domenu. On je naglasio da je želja sistema odbrane da se uradi produženje resursa vozilima koja su u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije, istakavši da je reč o 150 vozila na godišnjem nivou kojima bi se, nakon privatizacije, u krugu FAP-ove fabruke produžavao radni vek.

Nova terenska vozila za vojskuDirektor „FAP Korporacije“ Zoran Zaković istakao je da se fabrika kojom rukovodi suočava sa već poznatim problemima privatizacije, naglasivši da 747 zaposlenih već devet meseci nisi primili platu. On je naglasio da se svi u toj firmi nadaju dobrom ishodu u pregovorima sa strateškim partnerom.

- Isporuka kamiona je kasnila zbog brojnih teškoća, kako unutar preduzeća tako i kod kooperacije. Pored finansijskih, suočavamo se i sa kadrovskim problemima. Osim toga, dobavljači imaju problem da ispoštuju proizvodnju komponenti za tako male serije kao što su 10 ili 15 jedinica, rekao je Zaković izrazivši nadu da će potpisivanje ugovora sa strateškim partnerom doneti novi početak proizvodnje saobraćajnih sredstava u Priboju. Prema njegovim rečima, na nove isporuke teretnih vozila Vojska će morati da sačeka strateškog partnera. On je pohvalio Vojsku što je u FAP-u prepoznala partnera i pozvao ostale budžetske korisnike da pođu istim primerom.

Terensko vozilo FAP 1118 BS/AV, ~4t, 4h4~, od 2010. godine usvojeno je u naoružanje i vojnu opremu, a od 2012. godine počelo se sa serijskom proizvodnjom. Do sada je proizvedeno ukupno 88 vozila, a danas je vojsci isporučeno 11 kamiona, dok je u narednom periodu planirana isporuka još pet. Od danas će kasarne u Raškoj, Zaječaru, Kuršumliji, Kraljevu, Somboru, Jakovu i Zucama imati po jedan novi FAP 1118, dok su put Novog Pazara i Požege krenula po dva kamiona.

Dosadašnja poslovna saradnja između Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i privrednog društva „FAP Korporacija“ a.d. Priboj uglavnom se ogledala u proizvodnji terenskih automobila za potrebe opremanja jedinica Vojske Srbije, u čijem se voznom parku nalazi više od 1600 vozila iz FAP-ovog proizvodnog programa. Starost tih sredstava kreće se od nekoliko meseci do 55 godina.

Poslednja nabavka terenskih automobila FAP 2026 bila je 1995, kada je nabavljeno 48 vozila, dok je nabavka terenskih automobila FAP 1118 počela pre četiri godine, kada je Vojsci isporučeno 32 komada nulte serije. Osim današnje isporuke, planom nabavki za ovu godinu predviđeno je da iz FAP-ove fabrike još 10 terenskih automobila FAP 1118 bude isporučeno Vojsci, dok bi se, prema sadašnjim planovima, naredne godine na upotrebi u Vojsci našla i pet komada nulte serije terenskih automobila FAP 2228 BS/AV, ~7t, 6h6~.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA